Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoeveel calorieën zitten er in een glas wijn?

Camille
3 min read

Tegenwoordig wordt er steeds meer gelet op calorieën. We willen allemaal afvallen of ons gewicht behouden. Vaak gaan mensen net daarom dagelijks hun calorieën tellen! Dat betekent: goed opletten op wat je allemaal eet én drinkt. Zowel alcoholisch als niet-alcoholisch. In het verleden is alcohol al vaker in verband gebracht met overgewicht en ook de spreekwoordelijke term “bierbuik” is niet uit het niets ontstaan.

Er is veel speculatie geweest over hoeveel calorieën er nu daadwerkelijk in wijn zitten en hoe de hoeveelheid opweegt tegen andere alcoholische dranken. Daarnaast zijn er ook verschillende soorten wijnen die ieder een bepaalde hoeveelheid aan calorieën bezitten.

Calorie gehalte in verschillende soorten wijnen

Er zijn vele verschillende soorten wijnen die op verschillende manieren zijn klaar gemaakt. Hierdoor verschilt het calorie gehalte per wijn en is het dus moeilijk om een algemeen calorie gehalte weer te geven. Hier volgt een overzichtelijke tabel met daarin verschillende soorten wijnen en hun calorie gehaltes. Officieel is de inhoud van een wijnglas 125 ml. Onderstaande tabel is dus gebaseerd op deze hoeveelheid:

Wijnsoort Calorie gehalte
Rode wijn 82 Kcal per glas (= 125 ml)
Rosé 100 Kcal per glas
Witte wijn, droog 100 Kcal per glas
Witte wijn, zoet 170 Kcal per glas

 

Wat we kunnen opmerken is dat hoe zoeter de wijn, hoe meer calorieën er in de wijn zitten. Dit is geen verassing aangezien het suiker gehalte in deze wijnen vrijwel altijd hoger ligt. Over het algemeen heeft rosé wijn het minste aantal calorieën per glas en zoete witte wijn de meeste calorieën per glas.

Calorieën in andere dranken

Het is ook interessant om eens een kijkje te nemen naar andere alcoholische dranken en hun caloriegehaltes. Over het algemeen zijn er best veel calorieën te vinden in alcoholische dranken. Hieronder volgt een kort overzicht

Alcoholische drank Calorie gehalte
Bier, Pils, 5% alcohol 105 kcal / glas (= 250ml)
Bier, zwaar, 8% alcohol 172 kcal / glas (= 330ml)
Whiskey, 40% alcohol 97 Kcal per portie (= 35ml)
Baileys 114 Kcal per portie (= 35 ml)

 

Het calorie gehalte is dus erg verschillend. Over het algemeen is bier nog een van de meest lichte dranken. Dat is ook logisch, 1g alcohol telt maar liefst 7kcal: hoe hoger sterker de drank, hoe meer calorieën dus!

Sommige alcoholische drankjes bevatten daarnaast ook veel suiker, room of ze worden gemixt met fruitsap of frisdrank. Likeuren, zoete witte wijn, cocktails en longdrinks zijn dus ware caloriebommetjes!

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…