Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoeveel stappen heb je echt nodig per dag? Nieuwe studies spreken mythe van 10.000 stappen tegen

Birte Govarts
2 min read

Simpelweg voldoende wandelen per dag is nog steeds een van de eenvoudigste manieren om iets aan je gezondheid te doen. Maar dat je daarvoor telkens minimum 10.000 stappen moet zetten, blijkt een mythe te zijn. Er is al meermaals aangetoond dat ook minder stappen heel wat gezondheidsvoordelen heeft. En nieuwe studies bevestigen dat opnieuw.

‘Die 10.000 stappen was nooit een peer-reviewed getal’, zegt Howard Luks, een orthopedisch chirurg in New York en de auteur van Longevity…Simplified: Living a Longer, Healthier Life Shouldn’t Be Complicated, via Fortune. Volgens de website The Sporting News dook het cijfer voor het eerst op in Japan toen een bedrijf daar een stappentellen lanceerde die voorgeprogrammeerd stond op 10.000. Sindsdien hanteren heel wat gezondheidsapps en sporthorloges dat aantal zonder dat daar een wetenschappelijke basis voor is.

Tussen 7.000 en 9.000 stappen voldoende

Een recente studie in The Lancet met de naam Daily steps and all-cause mortality: a meta-analysis of 15 international cohorts bekeek het onderwerp grondig en ontdekte dat 7.000 stappen per dag dichter ligt bij wat mensen nodig hebben om een ​​goede gezondheid te behouden. Daarmee bevestigt het onderzoek eerdere bevindingen.

‘Er zijn de laatste tijd veel onderzoeken geweest die aantonen dat we eigenlijk maar 6.000 tot 7.000 stappen per dag nodig hebben om een ​​behoorlijk significant voordeel te behalen’, zegt ook Howard Luks. Hij voegt eraan toe dat het aantal stappen dat nodig is ook afneemt als je ouder wordt. Wie jonger is dan 40 jaar kan best toch nog mikken op zo’n 8.000 stappen, later daalt dat aantal. Maar ook voor jongvolwassenen lijkt er boven 9.000 stappen per dag geen extra gezondheidsvoordeel meer te zijn.

Een studie uit 2019 bij oudere vrouwen (met een gemiddelde leeftijd van 72 jaar) ontdekte dat wie 4.400 stappen per dag doet al heel minder kans heeft om vroegtijdig te sterven in vergelijking met iemand die maar 2.700 stappen per dag doet. Dat voordeel plafonneert echter bij 7.500 stappen.

Door Birte Govarts

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…