Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Nieuw onderzoek: hoog testosterongehalte verhoogt risico op huidkanker bij mannen

Thomas Buelens
3 min read

Britse wetenschappers hebben ontdekt dat mannen met een hoog testosterongehalte een verhoogd risico lopen op een kwaadaardige huidkanker. 

Onderzoekers van de universiteit van Oxford analyseerden de gegevens over het testosteronniveau in de bloedmonsters van ongeveer 182.000 mannen en 122.000 postmenopauzale vrouwen in het Verenigd Koninkrijk, tussen de leeftijd van 40 en 69 jaar. 

Hun bevindingen, gepubliceerd in het vaktijdschrift International Journal of Cancer, ondersteunen eerder bekende verbanden tussen testosteron en prostaatkanker bij mannen en borst- en baarmoederkanker bij vrouwen na de menopauze.

Maar nu blijkt ook dat mannen met ‘hogere totale en vrije testosteronconcentraties geassocieerd waren met een verhoogd risico op een kwaadaardig melanoom. De associatie met melanoom (een agressieve vorm van huidkanker, red.) is nieuw en rechtvaardigt verder onderzoek.’

Testosteron 

Alle deelnemers waren gedurende ten minste twee jaar na het nemen van de bloedmonsters vrij van kanker en namen bij het begin van het onderzoek geen hormoongerelateerde geneesmiddelen. De onderzoekers merken op dat het moeilijk te bepalen is hoe lang de proefpersonen in de zon zaten. Er is daardoor meer onderzoek nodig om te zien of er wel sprake is van een biologisch verband of dat mannen met een hoger testosterongehalte gewoon meer tijd in de zon doorbrengen. 

‘Dit is de eerste keer dat een verband tussen testosteron en huidkanker is gezien’, zegt hoofdauteur Eleanor Watts van de universiteit van Oxford. ‘We wisten al dat mannen met de diagnose melanoom een hoger risico hebben op het ontwikkelen van prostaatkanker en vice versa, wat een aanwijzing was dat er een gemeenschappelijke biologische of gedragsmatige oorzaak zou kunnen zijn. En het lijkt erop dat dit verband het hormoon testosteron zou kunnen zijn.’

‘De volgende stap zal zijn om te zien of dit verband ook in andere studies wordt gezien en, als dat zo is, om nader te bekijken waarom testosteron verband zou kunnen houden met het risico op het ontstaan van melanoom bij mannen.’

Melanoom komt overal ter wereld steeds vaker voor, waarschijnlijk door de toenemende blootstelling aan zonlicht door vakanties in de zon. Jaarlijks krijgen zo’n 3.000 Belgen een ­diagnose van melanoom. In 2015 overleden 326 van onze landgenoten aan de gevolgen van de ziekte.

Door Thomas Buelens

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…