Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Huisdieren een gevaar bij een pasgeboren baby?

Camille
4 min read

Op het moment dat je huishouden wordt uitgebreid met een nieuw leven vergt dat veel aanpassingsvermogen van ieder ander wezen in het huis. Dit geld ook voor je huisdier. Een huisdier is gewend om een bepaald patroon te volgen. Daarom is een goede voorbereiding essentieel voor je huisdier voordat de baby er al is gekomen. Zo kan je bijvoorbeeld rekening houden met de dingen die je huisdier straks wel en niet mag als de baby er is en kun je hem of haar alvast trainen om dit bepaalde patroon te volgen zodat tegen de tijd dat de baby er is het een routine is geworden voor je huisdier.

Dit zorgt er ook voor dat je huisdier straks geen negatieve associatie krijgt met de komst van de baby omdat het dier opeens van alles niet meer mag. Een aantal dingen die je bijvoorbeeld kan implementeren is het afsluiten van de babykamer voordat het kind er is zodat het dier weet dat het daar niet mag komen. Heb je bijvoorbeeld een konijn of ander knaagdier, pas dan het patroon aan van wanneer het dier los mag lopen. Zo raakt het dier al gewend aan een nieuwe routine voordat de baby er is.

Het voorstellen van tussen baby en huisdier

Op het moment dat de baby er is wordt het belangrijk om je huisdier meteen aan het kind te laten wennen en zijn plaats in het gezin te laten erkennen. Dit kan door middel van het kind en je huisdier aan elkaar voor te stellen. De meeste huisdieren tonen van zichzelf al meteen interesse in het kind omdat het nieuw is. Daarnaast voelen de meeste huisdieren ook goed aan dat het kind klein en kwetsbaar is en dus beschermd moet worden. Dit is zeker het geval met vrouwelijke huisdieren aangezien deze een sterk moederinstinct hebben. Laat ze rustig elkaar opnemen en geef je huisdier de ruimte om aan je baby te wennen. Het huisdier zal bijvoorbeeld willen ruiken aan het kind. Houd je baby op een hoogte waarbij het dier geen moeite hoeft te doen om de baby te zien en dus niet hoeft te springen hierdoor kan iedereen schrikken.

Risicovolle huisdieren

De reactie van een huisdier is niet altijd te voorspellen en huisdieren kunnen vreemd reageren op de komst van een nieuw persoon in huis. Je kent je huisdier het beste en daarom is het belangrijk dat je goed inschat hoe je dier op een baby zal reageren. Er zijn bepaalde eigenschappen of gedragspatronen die een huisdier extra risicovol kunnen maken voor een baby. Zo zijn dieren die weinig tot geen contact hebben gehad met baby’s een potentieel risico. Andere eigenschappen zijn bijvoorbeeld;

Dieren die contact hebben gehad met huisdieren maar daar niet goed op reageerde, Dieren die zich vijandig opstellen tegenover vreemden, Dieren die snel jaloers worden als ze te weinig aandacht krijgen of als een ander meer aandacht krijgt dan hen. Dit is geen garantie dat je dier zo ook zal reageren tegenover een baby maar het zijn wel eigenschappen waar je rekening mee moet houden en die je moet behandelen voordat de baby er is.

Is een huisdier gevaarlijk voor een baby?

Zoals je nu weet is een huisdier niet van nature gevaarlijk voor een baby. Wel is het belangrijk dat je rekening houd met de specifieke eigenschappen van je dier en deze behandeld voordat je baby er is. Verder draait het eigenlijk voornamelijk om een goede voorbereiding en de integratie van een nieuwe routine voor je huisdier voordat de baby in huis komt. Op het moment dat de baby er is word het belangrijk om de twee wezens aan elkaar te laten wennen en hun eigen band met elkaar op te bouwen.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…