Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

International Burger Day: 3 foodbloggers delen hun favoriete gezonde recept 

Freya De Vos
7 min read

Vandaag is het Internationale Dag van de Hamburger. Geen betere manier om die te vieren, dan door enkele gezonde én lekkere recepten van Vlaamse bloggers op een rij te zetten. You’re welcome! 

1. Zalmburger met mosterddressing en nacho’s van As Cooked by Ginger

Foto: As Cooked by Ginger

Op As Cooked by Ginger, de foodblog van de Limburgse Laurence Bemelmans, staat gezond genieten centraal. Aangezien Laurence vorige week beviel van haar tweede kindje, is het op haar blog even wat stiller dan normaal, maar trust us: haar archief staat vol heerlijke en gezonde gerechten. Zoals deze zalmburger, bijvoorbeeld: 

Benodigdheden voor 4 hamburgers

Voor de zalmburgers:

  • 400 g verse zalmfilets
  • 1 ei
  • 1 el mosterd
  • 1 flinke tl gemberpoeder
  • 10 tal stengels verse bieslook, versnipperd
  • 40 g paneermeel
  • 2 el sesamzaadjes
  • peper, zout
  • boter, olijfolie

Voor de dressing:

  • 100 g natuuryoghurt
  • 1 el mosterd
  • 1 tl honing
  • peper, zout, gedroogde basilicum
  • olijfolie

Voor de afwerking:

  • 4 broodjes naar keuze
  • enkele schijfjes komkommer
  • enkele schijfjes tomaat
  • gemengde sla
  • handvol nacho’s

Bereidingswijze 

  • Snijd de zalmfilets in grove stukken en maal ze fijn in de blender. Voeg er de rest van de ingrediënten aan toe, behalve het paneermeel. 
  • Meng goed met je handen of een houten lepel en voeg vervolgens het paneermeel toe. Meng en zet een half uurtje in de koelkast.
  • Meng alle ingrediënten voor de dressing en bewaar in de koelkast.
  • Vorm met je handen vier stevige burgers van het zalmmengsel. Verhit een klontje boter en een scheutje olijfolie in een grote pan en bak de burgers tot ze net gaar zijn. Korst enkele minuten aan op hoog vuur en laat dan een vijftal minuten verder garen op laag vuur.
  • Snijd de broodjes in twee en leg ze met de binnenkant naar boven in de oven voor ongeveer zeven minuten (op 180°C). 
  • Neem de onderkant van het broodje en smeer er wat dressing op. Leg daarop wat sla, gevolgd door de burger. Leg er een grote schijf tomaat op en daarop de komkommer. Sprenkel er nog wat extra dressing over en zet dan de bovenkant van het broodje erop. 
  • Serveer met nacho’s en een salade naar keuze.

Meer recepten van Laurence ontdekken? Surf dan naar www.ascookedbyginger.be

2. Griekse kipburger van Kokerellen

Foto: Kokerellen

De Antwerpse foodblogster Ellen Van Gool deelt wekelijks makkelijke, originele en gezonde recepten op haar foodblog Kokerellen. Of je nu houdt van vis, vlees of vegetarisch, Ellen biedt voor elk wat wils. Deze Griekse kipburger willen we je vandaag niet onthouden: 

Benodigdheden voor 4 hamburgers 

  • 200 g (verse) spinazie
  • 500 g bereid kipgehakt
  • 50 g feta
  • 1 el knoflook- en/of uitpoeder
  • 1 el oregano
  • 4 hamburgerbroodjes
  • Je favoriete sausje (bv. kruidendressing) en toppings naar keuze.

Bereidingswijze 

  • Hak de spinazie met een hakmolen of met een groot mes. Gebruik je bevroren spinazie? Zorg er dan voor dat het 100% spinazie is en geen bereiding met room, en laat hem volledig ontdooien. Knijp het overtollige water vervolgens weg en dep droog met keukenpapier.
  • Doe samen met het gehakt, de kruiden en de verkruimelde feta in een mengkom en meng tot een geheel. 
  • Verdeel het gehakt in vier gelijkmatige burgers.
  • Je kan de burgers meteen in wat olie bakken (3-4 minuten op laag vuur aan elke kant) of ze in de koelkast bewaren voor later.
  • Serveer de burgers op je favoriete broodje met een lekker sausje. Ik maakte er eentje van yoghurt, verse peterselie en oregano. 

Tip: combineer deze Griekse kipburger met een frisse salade (rode ui, wat groen, komkommer, tomaat, olijfjes en wat feta) of maak er kruidige aardappeltjes in de oven bij. 

Meer recepten van Ellen ontdekken? Surf dan naar www.kokerellen.be 

3. Avocadoburger van Mijn Puur Leven 

Foto: Heikki Verdurme voor ‘Avocado’.

Met een minimum aan pure ingrediënten inspireert Carla De Graef, de vrouw achter Mijn Puur Leven, haar lezers om makkelijke recepten op tafel te toveren. Met ‘Avocado’ bracht Carla vorig jaar haar allereerste kookboek uit. Het mag dan ook geen wonder heten dat de hippe vruchtgroente een bijzondere rol speelt in haar recept: 

Benodigdheden voor 2 hamburgers

  • 2 hamburgers
  • 1 avocado
  • ½ de rode ui, gepeld
  • 1 tomaat
  • ¼ de sjalot
  • ½  teentje knoflook
  • enkele takjes peterselie
  • 1 eetlepel mayonaise
  • verse sla
  • zwart sesamzaad 

Bereidingswijze  

  • Gril de hamburgers op de barbecue of bak ze in de pan.
  • Snijd de avocado mooi doormidden en verwijder de schil en de pit.  Snij de ui in ringetjes en de tomaat in schijfjes.
  • Snipper het sjalotje heel fijn. Pers de knoflook en hak de peterselie. Meng alles onder de mayonaise.
  • Leg een helft van de avocado op het bord, hierop komt de hamburger. Werk verder naar boven met de sla, de tomaat en de rode ui. Eindig met een toefje mayonaise.
  • Werk af met zwart sesamzaad.

Tip: Eet je liever vis of veggie? Vervang de hamburger dan door een stukje vis of een vis- of veggieburger. 

Meer recepten van Carla ontdekken? Surf dan naar www.mijnpuurleven.com of haal haar boek ‘Avocado’ (Lannoo, € 19,99) in huis.

Door Freya De Vos

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…