Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

INTERNATIONALE ANTI-DIEETDAG 37% van de vrouwen ging al meer dan zes keer op dieet

Gezond.be
4 min read

‘Maandag start ik echt!’ Sounds familiar? Ons gewicht is tegenwoordig een gevoelig onderwerp. Steeds meer streven we naar het ‘perfecte’ lichaam. Maar kunnen we die eeuwige strijd tegen kilo’s wel winnen? Vandaag steken we een welgemeende vinger op naar de dieetcultuur.

Vandaag – Internationale Anti-Dieetdag – is geen dag om alle remmen los te gooien, maar om aandacht te vestigen op de nog steeds veel te aanwezige maatschappelijke druk om slank te zijn. Uit onderzoek van Healthy Habits blijkt dat 37% van de vrouwen al meer dan zes keer op dieet is geweest. Meer dan de helft van de vrouwen telt calorieën en 67% van hen wil momenteel afvallen. Toch werken diëten vaak niet op lange termijn en voeden ze de faalcultuur. Gezondheidsapp BOOST! wil daar verandering in brengen.

De gezondheidsapp BOOST! helpt je gezond te eten, te bewegen, te denken én vooral niet in de val van het zoveelste dieet te trappen. De app biedt meer dan 1000 recepten aan volgens het principe van intuïtief eten. BOOST! is een app gebaseerd op 3 pijlers: food, body en mind. Deze drie pijlers vormen de basis voor een langdurige gezonde levensstijl.

Food

Een gezonde levensstijl omvat meer dan enkel afvallen en diëten. Uit onderzoek van Healthy Habits blijkt dat de meeste vrouwen nog heel erg struggelen met diëten, geluk linken aan een cijfer op de weegschaal en na vijf jaar diëten terug op het oude gewicht zijn of zelfs bijgekomen zijn. Het gekende jojo-effect. Van de 12.000 respondenten telt bijna 7 op 10 vrouwen calorieën en meer dan 43% schrapt koolhydraten uit zijn dieet. Alle goede intenties en inspanningen ten spijt, komt maar liefst 57,6% van de vrouwen binnen de vijf jaar gewicht bij en wegen ze meer dan voor aanvang van het dieet. Meer dan 83% van de vrouwen voelt zich soms of altijd schuldig als ze chips, koekjes of nootjes eten. 52% overeet zichzelf wekelijks en 51% eet uit emotie. Allemaal factoren die bijdragen aan een negatief zelfbeeld, onhaalbare doelstellingen, falen en je in een vicieuze cirkel doen belanden.

Gedaan met diëten en voedingsmiddelen te verbieden, als goed of slecht te bestempelen en onrealistische doelen te stellen. Dit is waar de filosofie van intuïtief eten op gebaseerd is. Intuïtief eten, dat is luisteren naar je buikgevoel. Wie intuïtief eet, maakt komaf met de dieetcultuur en dieetgedachten, sluit vrede met alle soorten voedingsmiddelen, legt zichzelf geen restricties op, eet bij een hongergevoel en stopt met eten als hij verzadigd is, maakt komaf met schuldgevoelens, voedt zijn lichaam en maakt keuze op basis van intuïtie en kennis. Je laat je lichaam jou vertellen wanneer en wat je moet eten. In de BOOST! app zitten meer dan 1.000 voedzame recepten en talloze producten per supermarkt, allemaal gevalideerd door diëtiste Celien Rombouts.

Body

Een gezonde geest in een gezond lichaam, daar zet BOOST! op in. Ontdek meer dan 500 work-out video’s zoals cardio, hiit, pilates, yoga, dansen, gym, die je perfect thuis kan doen, zonder behulp van toestellen of dure attributen. Er zijn personaliseerbare work-outplannen op elk niveau. Geen reden dus om als je even tijd hebt, een leuke work-out of danssessie in te lassen in jouw drukke dag.

Mind

In de prestatiemaatschappij waarin we leven, waar we dagelijks een ellenlange to do-lijst moeten afwerken, richt deze pijler zich op het belangrijke aspect van wellbeing. Even een moment voor jezelf inlassen, dankzij een yoga of meditatiesessie, kan prima op elk moment van de dag, wanneer het in jouw planning of mood past. Ontdek ook video’s van experten over thema’s zoals perfectionisme, faalangst, emo-eten en andere topics.

Meer info op getyourboost.be.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…