Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Is dit geneesmiddel tegen jicht ook hét wondermiddel tegen Covid-19?

Olivier Daelen
2 min read

Colchicine, een bekend ontstekingsremmend medicijn tegen jicht, werkt goed bij de behandeling van Covid-19. Dat blijkt uit een nieuwe Canadese studie. Het zou de kans op ernstige ziekte of overlijden fors doen verminderen.

De aankondiging van het Canadese Institut de Cardiologie de Montréal (ICM) wekte afgelopen weekend wereldwijd optimisme op. Colchicine wordt aangeprezen als ‘het enige effectieve orale medicijn om patiënten buiten het ziekenhuis te behandelen.’

Uit onderzoek bij circa 4.500 patiënten in Canada, de Verenigde Staten, Zuid-Amerika, Europa en Zuid-Afrika, blijkt dat het medicijn het risico op overlijden of ziekte met 21 procent verminderde in vergelijking met een placebo.

Wat de behandeling vooral aantrekkelijk maakt, is dat de pillen gewoon thuis ingenomen kunnen worden en ziekenhuisopnames zo vermeden worden. ‘We bieden een gedeeltelijke oplossing om ziekenhuisopnames te verminderen en mogelijk congestie in het ziekenhuissysteem te verminderen’, zegt projectleider Jean-Claude Tardif aan persbureau AFP.

Grote doorbraak?

Volgens dokters wereldwijd gaat het om een bemoedigende studie, maar het is afwachten op de volledige wetenschappelijke publicatie om definitief uitsluitsel te krijgen over de goede werking. Vorig jaar bleek een ander verhoopt wondermedicijn, hydroxycholoroquine, uiteindelijk niet te werken.

Colchicine is een goedkoop ontstekingsremmend medicijn dat vooral gebruikt wordt bij de behandeling van jicht. Het is alleen maar op voorschrift verkrijgbaar bij de apotheker.

Het bericht van de onderzoekers uit Montreal vind je hier.

Door Olivier Daelen

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…