Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Ken jij deze 8 genderidentiteiten al?

Nona Heremans
3 min read

Gisteren vertelden we je in dit artikel al een heleboel basics over gender en alles wat daarmee samenhangt. Maar ken jij deze acht genderidentiteiten al?

Agender: iemand die over het algemeen minder of geen beleving van gender ervaart. Men noemt dit ook wel ‘non-binair’, ‘genderloos’ of ‘non-gender’.

Androgyn: personen die zich androgyn uitdrukken laten zich niet beïnvloeden door gendernormen in hun expressie. Ze gebruiken kenmerken van een heel spectrum aan genderexpressie om zich te uiten: zowel mannelijke kenmerken als vrouwelijke kenmerken als alles ertussenin of erbuiten.

Cisgender: persoon waarbij het geslacht dat hij of zij toegewezen krijgt bij zijn of haar geboorte op basis van de geslachtsdelen overeenkomt met de genderidentiteit. Als je bij je geboorte het vrouwelijk geslacht krijgt toegewezen en je voelt je ook vrouw, dan noemt men dat cisgender. Als het niet of niet volledig overeenkomt dan noemt men dat transgender.

Crossdresser: mensen die aan crossdressing doen verplaatsen zich tijdelijk in een genderexpressie die niet overeenkomt met hun genderidentiteit. Synoniemen zijn ‘travestiet’ en ‘drag’

Demigender: als je een gedeeltelijke connectie hebt met een bepaalde genderidentiteit, dan kun je jezelf demigender noemen. Een demi-man voelt zich gedeeltelijk man, een demi-vrouw voelt zich gedeeltelijk vrouw.

Genderqueer: mensen die hun genderidentiteit zien als iets dat niet vast hoeft te staan, iets dat kan en mag veranderen.

Polygender: een term om je genderidentiteit te omschrijven. Als je merkt dat je verschillende genderidentiteiten ervaart die tegelijk aanwezig zijn of fluctueren, dan kun je jezelf polygender noemen. Polygender valt meestal onder de non-binaire paraplu.

Queer: wordt vaak gebruikt door mensen die nog zoekende zijn naar waar ze zich precies bevinden binnen het LGBTI+ spectrum, als koepelterm of door mensen die een duidelijk statement tegen de cisgender- en heteronorm willen maken.

Door Nona Heremans

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…