Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Kleine chef-koks: samen koken met kinderen

Camille
3 min read

Kinderen kunnen altijd een handje helpen in de keuken: ze kunnen je helpen roeren in de pan, een beetje husselen, misschien kunnen ze wel bijna een heel gerecht zelf maken. Op de manier leer jij je kinderen gezond te leren koken én eten. Elke leeftijd kent zijn beperkingen, maar samen koken is leuk en gezellig!

Alle kinderen kunnen helpen

Als ouder kun je natuurlijk het beste inschatten waar jouw kinderen toe is staat zijn. Maar wat de meeste kinderen wel kunnen (zelfs de allerkleinsten) is brood smeren, een ei pellen, groenten of fruit wassen, kruiden knippen en in de pan voegen.

Voor het kind dat al wat kan

Mocht je kind al wat ouder zijn of je denkt dat ze meer aankunnen, dan zijn er verschillende taken die je hen kunt geven: roeren en husselen in pannen en mengkommen, raspen, pureren en kneden. Laat ze het eten wegen of de hoeveelheid afmeten met een maatbeker. Je kunt ze fruit (dat met een bot mes gesneden kan worden) laten snijden.

Voor het ervaren kind

Vertrouw jij je kind met een warmtebron? Laat ze dan omgaan met een fornuis of de oven. Hebben ze hun fijne motoriek onder controle dan kun je ze eten laten snijden met een scherp mes. Laat ze kijken of het vlees of de vis al gaar is of laat ze kennismaken met keukenmachines zoals een staafmixer of een blender.

Voordelen van kleine chef-koks

Laat ze niet alleen samen met je koken, maar neem je kinderen ook mee naar de supermarkt. Neem je receptenlijst mee en laat ze de beste producten uitzoeken. Je leert je kinderen wanneer verschillende soorten groenten en fruit rijp zijn voor gebruik. Zet wanneer je thuis bent alle producten op het aanrecht en maak van koken een spelletje en maak veel gebruik van positieve bevestiging.

Een voordeel is dat jij een leuke tijd doorbrengt met je kind en je ze veel kunt leren. Wanneer iets gaar is, wanneer iets rijp is. Wat is gezond eten? Gezond eten kun je niet afdwingen, maar wel aanleren. Het is voor een kind een stuk leuker om groenten te eten wanneer hij ze zelf klaar heeft gemaakt.

Bespreek ook regelmatig de keukenregels. Kinderen zijn impulsief en daarom is het belangrijk om geregeld enkele keukenregels aan te halen:

  • Handen wassen
  • Niet aan scherpe messen komen
  • Pas op met warme/hete dingen
  • De keuken is geen plek om te spelen

Zo leer je je kinderen ook zelfstandiger worden en verantwoordelijkheid opnemen. Op zoek naar kindvriendelijke recepten? Klik hier.

Meer tips & advies »

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…