Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Kun je ook gezond barbecueën?

Bram
4 min read

Als de dagen wat langer worden en de temperatuur weer omhoog gaat, krijgen veel mensen weer zin om de barbecue aan te steken. Barbecueën is namelijk niet alleen lekker, maar ook erg gezellig. Maar wat als je aan de lijn bent en je wil een gezellige barbecue organiseren? Lees dan onderstaande tips in dit artikel na, voor een gezellige en gezonde barbecue die jouw dieet niet in de weg staat. 

Tip 1: probeer te minderen met het stokbrood

Als het vlees op de grill ligt, duurt het altijd even voor het klaar is. De grootste fout die je op dit moment kunt maken, is je vergrijpen aan de stokbroodjes met kaasjes en kruidenboter die al op tafel staan. Natuurlijk is dit verleidelijk, je hebt tenslotte honger en bij een barbecue staan er altijd verschillende lekkere kaasjes op tafel, maar stokbrood met kaas of kruidenboter is ook erg slecht voor de lijn. Probeer je eerste trek dan ook te stillen met een bordje fruitsalade of een yoghurtje en je weet zeker dat je minder calorieën binnenkrijgt en toch de eerste honger kunt stillen

Tip 2: minder met de alcohol

Bij een barbecue wordt er vaak rijkelijk alcohol geschonken. Dit is gezellig en lekker, maar ook slecht voor de lijn. Probeer daarom te minderen met de alcohol en je krijgt minder calorieën in. Natuurlijk kun je een glaasje of twee meedrinken met de rest, maar probeer het alcoholgebruik binnen de perken te houden voor een gezondere maaltijd.

Tip 3: kies het juiste vlees

Barbecueën is op zich niet ongezond, maar je dient wel rekening te houden met het vlees dat je eet. Zo zijn vleeswaren als gehaktballetjes, hamburgers, braadworsten en hotdogs erg lekker bij een barbecue, maar bevatten deze vleeswaren ook veel vet. Kies daarom voor vleeswaren als varkensfricandeau, varkenshaas, biefstuk, runderlapjes, kipfilet en kalkoenfilet, omdat deze vleeswaren onder de magere vleessoorten vallen. Net zo lekker als andere vleessoorten, maar wel minder vet.

Tip 4: kies voor een stukje vis

Naast magere vleessoorten, kun je ook vis eten om op een gezonde wijze te genieten van de barbecue. Vis bevat namelijk minder vet dan vlees en bevat bovendien verschillende belangrijke voedingsstoffen, die erg goed zijn voor je lichaam. 

Tip 5: gebruik de barbecue om groenten te grillen

Niet alleen vlees en vis kan gegrild worden op de barbecue: ook groenten kunnen heerlijk op de barbecue worden klaargemaakt. Gegrilde groenten zijn niet alleen lekker, maar bevatten ook weinig calorieën. Je kunt jouw groenten grillen op de barbecue door deze aan een stokje te rijgen of in aluminiumfolie klaar te maken. Groenten als mais, courgette en aubergine kunnen ook los op de barbecue geplaatst worden en zijn dan ook perfecte barbecuegroenten. 

Tip 6: maak je eigen salade

Huzarensalades van de supermarkt zijn erg gemakkelijk, maar bevatten ook meer mayonaise. Kies er daarom voor om zelf een salade te maken en je hebt een lekkere, verse en vooral caloriearme salade. Let wel op bij het gebruiken van dressing, want dressings kunnen een gezonde, caloriearme salade in één klap net zo vet maken als een gewone maaltijd. 

Tip 7: luister naar je lichaam en stop als je vol zit

Veel mensen zijn geneigd om bij een barbecue te eten tot ze helemaal vol zitten en bijna op knappen staan. Dit is misschien verleidelijk, gezien de lekkere vleeswaren en vissoorten die van de barbecue af komen, maar ook erg ongezond. Luister daarom goed naar je lichaam tijdens het barbecueën en stop als je het idee hebt dat je vol zit. Sla desnoods de laatste ronde over als je geen trek meer hebt, want dit is beter dan eten tot je erbij neervalt.

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…