Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Laser en IPL: het verschil om permanent te ontharen

Bram
5 min read

Uit onderzoek is gebleken dat de gemiddelde vrouw ongeveer 72 dagen in haar leven spendeert met het verwijderen van ongewenste haartjes, bijvoorbeeld door de benen te scheren. Vind jij dit ook zonde van je tijd? Lees dan in dit artikel hoe je het lichaam kunt ontharen door middel van laser en IPL. Eerst lees je wat beide methoden voor het ontharen van het lichaam inhouden, om vervolgens meer te weten te komen over de verschillen tussen de twee ontharingsmethoden. 

Wat is IPL?

IPL staat voor Intense Pulsed Light Technology en betreft een veilige en niet-invasieve manier om het lichaam te ontharen door gebruik te maken van licht. De methode voor het ontharen van het lichaam focust zich op de haarzakjes en behandelt de haarzakjes om ongewenste haartjes langzaam maar zeker te verwijderen. Bij IPL wordt er gebruik gemaakt van licht over een breed oppervlakte, waarbij het doel van de behandeling wordt gefilterd door zich te richten op het donkere pigment van haar.

Bij IPL worden de haartjes direct vanuit de wortel verwijderd. Hierdoor heb je niet alleen minder kans op het terug groeien van haartjes, maar profiteer je bovendien langer van het resultaat van de behandeling. Groeien de haartjes wel terug, dan zijn de haartjes veel dunner en zachter dan voorheen. Om de haartjes helemaal te laten verdwijnen, moet je een groter aantal behandelingen ondergaan. Hoeveel behandelingen je nodig hebt, is afhankelijk van de dikte van jouw haartjes en de kleur van de haartjes. Dikke, donkere haren moeten bijvoorbeeld vaker behandeld worden dan dunnere en lichtere haartjes.

Wat is laserontharing?

Laserontharing is een niet-invasieve manier om haartjes te verwijderen door gebruik te maken van een geconcentreerde golflengte via een laser. De golflengte penetreert het haarzakje en verstoort op deze manier de haargroei, zodat haartjes verdwijnen en niet snel terugkomen. De laser wordt door middel van een handapparaat op het te behandelen huidoppervlak gericht, waarbij de laser de haartjes kan treffen zonder de huid om de haartjes heen te beschadigen. Net zoals bij IPL, heb je bij het ondergaan van een laserbehandeling uiteindelijk een permanent resultaat. Je moet een paar behandelingen ondergaan, maar dan ben je wel helemaal haarloos op het behandelde deel van je lichaam. 

De verschillen tussen IPL en laserontharing

Veel mensen verwarren IPL en laserontharing met elkaar en denken dat het dezelfde behandelingen zijn, maar dit is in feite niet het geval. De belangrijkste verschillen tussen de beide behandelingen, beschrijven we in onderstaande alinea’s. 

IPL is beter voor mensen met een lichte huidskleur

Omdat het IPL licht gevoeliger is voor donker pigment en donkere huid kan verbranden bij deze behandeling, is IPL alleen geschikt voor mensen met een lichte huidskleur. Gevorderde apparaten in schoonheidssalons kunnen aangepast worden voor mensen met een donkere huid, maar als dit niet gedaan wordt kan de huid verbranden en kunnen er lelijke littekens ontstaan. 

IPL is beter voor een groter oppervlak

Omdat je met IPL een groter oppervlak kan aanpakken, is deze behandeling over het algemeen effectiever als je een groot deel van je lichaam wil ontharen. Wil je bijvoorbeeld heel je benen ontharen, dan is IPL over het algemeen effectiever dan laserontharing.

Laserontharing zorgt voor snellere resultaten

Veel experts stellen dat een laserontharing voor snellere resultaten zorgt dan een IPL behandeling, simpelweg omdat de lasertechniek ieder haartje individueel aanpakt. Bij IPL worden grotere oppervlaktes aangepakt, waardoor je iets meer behandelingen nodig hebt om alle haartjes echt aan te pakken en niet meer terug te laten komen. 

Laserontharing is vaak duurder

Kijken we naar de prijzen die salons hanteren voor IPL behandelingen en laserontharingen, dan zien we dat laserontharingen vaak iets duurder zijn dan IPL behandelingen. Daar komt nog bij dat je zelf thuis ook aan de slag kunt met IPL door een apparaat aan te schaffen, terwijl dit bij laserontharing niet kan. 

Kortom, de belangrijkste verschillen tussen beide behandelingen zijn de volgende:

  • IPL is niet geschikt voor mensen met een donkere huidskleur, laserontharing wel.

  • IPL is beter voor een groter oppervlak.

  • Laserontharing zorgt sneller voor resultaat.

  • Laserontharing is vaak iets duurder dan IPL

Afhankelijk van jouw voorkeur, kies je jouw favoriete behandeling om je lichaam te ontharen. Weet je niet zo goed welke behandeling het beste voor jou is? Dan kun je ook advies vragen in de schoonheidssalon, zodat je zeker weet dat je de juiste behandeling krijgt. De schoonheidsspecialiste kijkt hierbij niet alleen naar je voorkeuren, maar ook naar je huid en welke behandeling hier het beste bij past.

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…