Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Leren loslaten & accepteren: 5 tips om verder te gaan

Irma Kroon
8 min read

Loslaten en accepteren is in deze drukke tijden essentieel om vitaal door het leven te blijven gaan. Merk je dat tegenslagen je veel energie kosten en dat je hierdoor niet meer vooruit komt? Deze 5 tips leren je met loslaten van negatieve gevoelens om te gaan en daarbovenop situaties zoals ze zijn te accepteren. Leren Loslaten en accepteren is een effectieve strategie om veerkrachtig in het leven te blijven staan. 

TIP: Leren loslaten, Heike Mayer

Leren loslaten

Zo werkt loslaten!

Ga flexibel om met het onverwachte
Lees hoe je uit de vicieuze cirkel van frustratie en piekeren komt en leer hoe je stap voor stap een ontspannen leefstijl kunt vinden.

Het beste van oost en west
Boeddhistische wijsheden en mindfulness gekoppeld aan inzichten uit actueel stressonderzoek helpen je om een stevige basis te leggen voor gemoedsrust.

Zo gaat het goed
Met de vele makkelijke oefeningen, invulpagina’s en tips voor het dagelijks leven in dit boek vind je weer rust in jezelf.

Lichter leven
… en elke dag is een plezier!

Leren loslaten & Accepteren: Wanneer wel en wanneer niet?

Loslaten en accepteren is een handige strategie voor wie succes nastreeft, maar steeds net niet zijn of haar doel bereikt. Tegenslagen in sport, werk en in relaties kunnen op de lange duur voor gevoelens zoals frustratie en teleurstelling leiden. Negatieve gevoelens loslaten en tegenslagen accepteren is dan essentieel om je kracht te bewaren.

Losten en accepteren doe je bijvoorbeeld wanneer je een promotie bent misgelopen, een blauwtje hebt opgelopen of een toernooi hebt verloren. Let op: deze tips over loslaten en accepteren zijn niet bedoeld bij verwerking van het verlies van een dierbare. Voor je rouwproces is het juist heel belangrijk om actief je negatieve gevoelens te ondergaan.

Tip 1. Situaties accepteren met loslaten van negatieve gevoelens

De truc bij leren loslaten en accepteren, is door je eerst te focussen op negatieve gevoelens en vervelende gebeurtenissen. Soms ben je niet bewust van de vervelende gebeurtenissen die zoveel negatieve gevoelens losmaken. Je kunt pas loslaten en accepteren, door eerst even bij die gevoelens en de herkomst daarvan stil te staan. Daarna kun je ze gaan ombuigen naar positieve gedachten. Dit doe je op de volgende manier:

  • Beschrijf met negatieve gevoelens de vervelende gebeurtenis;
  • Laat negatieve gevoelens los door ze om te buigen naar positieve gedachten;
  • Denk niet aan de negatieve, maar juist aan de positieve gevolgen;
  • Accepteer en waardeer het hier-en-nu door tevreden te zijn over wat je wel hebt bereikt.

Tip 2. Herpak jezelf en ga opnieuw de confrontatie

Bij loslaten en accepteren, is het niet de bedoeling dat je na een tegenslag onverschillig je schouders ophaalt. Denk niet, dit is mijn lot en ik moet me maar berusten in het feit dat ik niet ben gemaakt voor geluk. Kies dus niet voor vluchtgedrag door confrontaties te vermijden.

Door negatieve emoties om te buigen naar positieve gedachten, kun je gaan oefenen in het omgaan met teleurstelling. Was je sollicitatie naar de functie van manager niet succesvol? Begin met frisse moed opnieuw, stel je hoge verwachtingen bij naar een realistisch doel en solliciteer op de functie van assistent manager.

Jezelf herpakken en met volle moed er terug tegenaan
Jezelf herpakken en met volle moed er terug tegenaan

Tip 3. Bereid een back up-plan voor

Staat er een gebeurtenis voor de deur waarvan de afloop onzeker is? Je kunt je vooraf dan altijd voorbereiden op een slechte afloop door een lijstje te maken met meerdere back up-plannen. Loslaten van negatieve gevoelens en het accepteren van de situatie gaat gemakkelijker aan de hand met een lijstje van leuke, ontspannen en vrolijke activiteiten.

Maak dit lijstje op een kaartje dat in je portemonnee past en pak deze bij tegenslag erbij om te vieren dat er altijd nog een mogelijkheid B, C, D en F is.

Tip 4. Zoek steun bij andere mensen

Lukt loslaten en accepteren niet helemaal? Loslaten van negatieve gevoelens en het accepteren van de situatie doe je dan door steun te zoeken bij andere mensen. Zoek voornamelijk mensen op die sociaal, optimistisch en actief van aard zijn. Juist dit soort mensen kunnen goed luisteren, de situatie voor je relativeren, brengen nieuwe inzichten en helpen je de toekomst met een zonnige blik te aanschouwen.

In zwaardere gevallen van tegenspoed, bijvoorbeeld bij het verlies van je baan, kun je juist steun vinden bij lotgenoten die verder zijn met loslaten en accepteren. Als zij een tegenslag  kunnen overwinnen, dan kan jij dat ook.

Praat met familie of vrienden wanneer het even niet meezit
Praat met familie of vrienden wanneer het even niet meezit

Tip 5. Wees een dolfijn en blaas negatieve gedachten uit je hoofd

Loslaten en accepteren doe je door negatieve gevoelens om te buigen naar positieve gedachten. Heb je hier moeite mee doordat gevoelens van teleurstelling van top tot teen in je lijf zitten?

Beeld je dan in dat je een dolfijn bent. De opening van de dolfijn op zijn hoofd waarmee hij ademt, is dan het ventiel van je gedachten. Je doet de oefening als volgt:

  • Voel de opening van de dolfijn op je hoofd en probeer hiermee in te ademen;
  • Visualiseer dat de lucht elk vezeltje van teleurstelling in je lijf bereikt tot aan je tenen;
  • Houd je adem in en neem extra zuurstof op via je voetzolen;
  • Reinig je hele lijf van negatieve gedachten door deze langzaam uit te ademen via het ventiel.

Loslaten en accepteren doe je gemakkelijk, snel én eenvoudig met een goede voorbereiding

Loslaten en accepteren is niet moeilijk door je te beseffen dat er altijd tegenslagen in het leven zijn. Door voorbereid te zijn op tegenslag, kun je negatieve gevoelens die hierbij komen kijken tackelen.

Loslaten en accepteren doe je als volgt: buig gedachten en emoties om naar positief, stel verwachtingen bij, bereid plan B voor, zoek steun bij zorgzame vrienden en doe regelmatig een ontspanningsoefening.

Door Irma Kroon

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…