Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Lichttherapie om acne te voorkomen

Bram
4 min read

Als je last hebt van acne, kan dit erg vervelend zijn. Zo kan een heftige uitbraak van acne op je gezicht jouw uitstraling zodanig beïnvloeden dat je er niet meer uitziet zoals jezelf of zoals je gewend bent en dat je minder zelfvertrouwen hebt. Het vervelende van acne is bovendien dat het op latere leeftijd ook nog zichtbaar is. Zeker als je jouw acne vaak aanraakt en bultjes vaak open krabt, is de kans groot dat er littekens ontstaan die ook op latere leeftijd nog steeds zichtbaar zijn. Acne is dan ook geen ernstige ziekte, maar kan op sociaal gebied wel veel schade berokkenen. Zo kunnen tieners zich extra onzeker voelen door acne en hebben volwassenen met acne nog meer last van de sociale gevolgen van acne. 

Omdat je logischerwijs zo min mogelijk last wil hebben van acne en bovendien zo min mogelijk littekens wil op latere leeftijd, kun je lichttherapie ondergaan om acne te voorkomen. Omdat er op dit moment nog geen geneesmiddel is tegen acne, zijn dit soort behandelingen een goede manier om te voorkomen dat acne ontstaat. Op deze pagina lees je meer over lichttherapie om acne te voorkomen. Zo lees je wat lichttherapie inhoudt, hoe het in zijn werking gaat en wat de effecten van lichttherapie zijn voor acne. 

Wat is lichttherapie?

Het is algemeen bekend dat zonlicht puistjes en mee-eters uitdroogt, waardoor deze sneller verdwijnen. De meeste mensen met acne hebben dan ook meer acne in de winter dan in de zomer, omdat puistjes en mee-eters in de zomer worden uitgedroogd door het felle zonlicht. Een behandeling die op deze wetenschappelijke bevinding is gebaseerd, is een behandeling met lichttherapie. Dit is een therapie met rood of blauw licht, die ervoor moet zorgen dat bestaande acne op de huid moet verdwijnen en er geen nieuwe acne moet ontstaan. Hoe dit werkt, lees je in onderstaande alinea.

Hoe werkt lichttherapie?

Bij het ondergaan van lichttherapie, kan er voor een therapie met rood licht of een therapie met blauw licht gekozen worden. Een therapie met blauw of violet licht (golflengte 380-475nm) zorgt ervoor dat de Propionibacterium acne bacteriën uitgeroeid worden, waardoor bestaande puistjes, mee-eters en ontstekingen verdwijnen. Een therapie met rood licht (golflengte 620-750nm) zorgt er vervolgens voor dat het genezingsproces van de huid verder wordt bevorderd, zodat de huid goed kan genezen en er geen nieuwe acne ontstaat. Daarnaast zorgt rood licht ervoor dat de stofwisseling verbetert en dat er meer nieuwe cellen aangemaakt worden. Hierdoor geneest de huid sneller en ziet de huid er in een korte tijd gezonder uit

Je kunt een lichttherapie tegen acne ondergaan bij de dermatoloog of huidspecialist, maar er zijn ook apparaten te koop die je zelf thuis kunt gebruiken om lichttherapie te ondergaan. Door deze apparaten in huis te halen, kun je altijd profiteren van de voordelen van lichttherapie en hoef je hier niet de deur voor uit. Wel is het belangrijk om de juiste apparaten te kopen, voor het beste resultaat.

De effecten van lichttherapie bij acne

Mensen die ernstige acne hebben, geven aan dat een behandeling met lichttherapie de acne in een korte tijd flink kan verminderen. Dit komt omdat de blauwe lichttherapie de bacteriën van acne bestrijden en ervoor zorgt dat er geen nieuwe puistjes, mee-eters en ontstekingen ontstaan, terwijl de rode lichttherapie de huid helpt om te herstellen. In plaats van zalfjes en verzorgingsproducten te gebruiken tegen acne, die vaak chemische middeltjes bevatten, is het dan ook beter om te kiezen voor de lichttherapie om acne te voorkomen en bestrijden.

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…