scrollTop top

Nieuw onderzoek: Moderna maakt twee keer zoveel antilichamen aan als Pfizer

Nieuw onderzoek: Moderna maakt twee keer zoveel antilichamen aan als Pfizer

Het Covid-vaccin van Moderna genereerde meer dan twee keer zoveel antilichamen als een vergelijkbare injectie van Pfizer/BioNTech in een onderzoek waarbij de immuunreacties op de inentingen rechtstreeks werden vergeleken.

Uit een studie van bijna 2500 werknemers van een groot Belgisch ziekenhuissysteem bleek dat de antilichaamspiegels bij personen die niet besmet waren met het coronavirus voordat ze twee doses van het Moderna-vaccin kregen gemiddeld 2.881 eenheden per milliliter bedroegen, vergeleken met 1.108 eenheden per ml in een vergelijkbare groep die twee prikken van het Pfizer-vaccin kreeg.

De resultaten, maandag gepubliceerd in een brief aan de Journal of the American Medical Association, suggereren dat de verschillen verklaard kunnen worden door de:

  • grotere hoeveelheid actieve stof in het Moderna-vaccin: 100 microgram, tegenover 30 microgram in Pfizer/BioNTech
  • langer interval tussen doses van het Moderna-vaccin: vier weken, tegenover drie weken voor Pfizer/BioNTech

Het vaccin van Moderna werd geassocieerd met een tweevoudige risicovermindering tegen doorbraak-SARS-CoV-2-infecties in vergelijking met het vaccin van Pfizer. Dat blijkt uit een onderzoek van mensen in het gezondheidssysteem van de Mayo Clinic in de Verenigde Staten van januari tot juli. De resultaten werden gerapporteerd in een afzonderlijke studie die werd vrijgegeven voor publicatie en collegiale toetsing op 9 augustus.

Lees ook:

Nieuw onderzoek: bescherming coronavaccins van Pfizer en AstraZeneca neemt af zes maanden na tweede prik


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Schrijf je in op “Gezond Vandaag” en ontvang de beste artikels dagelijks in je mailbox!