Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Ontharen: Waxen, Scheren, Laserontharing, Elektrolyse of Epileren? Wat is het beste voor jou?

Olivier
22 min read

Wanneer je op bepaalde plaatsen van je lichaam last hebt van ongewenste haargroei, kun je op die plekken gaan ontharen. Ontharen kan noodzakelijk zijn bij mannen en vrouwen. Misschien heb je erg veel last van haren in je gezicht, onder je armen, op je benen, op je rug of op de borst. Eigenlijk kan overal teveel haar groeien en dit kan een oorzaak hebben maar dat hoeft niet. Hoe dan ook, je wilt er graag zo snel mogelijk vanaf. Het is van belang dat je dan gaat kijken hoe je het ontharen het beste aan kunt pakken want er zijn verschillende methoden die je kunt kiezen:

 • Epileren is een methode die gebruikt wordt bij ontharen en hierbij wordt een pincet gebruikt. Dit pincet zorgt er voor dat de haarwortel en de haarschacht er uit worden getrokken. Het is een methode die wordt ingezet als er een aantal haartjes weggehaald moet worden. Na een tijdje komen de haren terug en kan het proces weer opnieuw in gang worden gezet.
 • Een andere methode die ingezet kan worden is harsen. Dan worden de haarwortel en de haarschacht verwijderd. Na tot zes weken komen de haren beetje bij beetje weer terug. Deze methode wordt veelal ingezet bij grotere oppervlakten. Het is wel een pijnlijke methode. Er kan een overgevoeligheidsreactie optreden.
 • Er kan ook worden gedacht aan elektrisch ontharen. Dit zorgt er voor dat haren die storend zijn definitief worden weggehaald. Deze haren bevinden zich vaak in het gezicht maar ook op andere lichaamsdelen kan de methode in worden gezet. Er zijn een aantal behandelingen nodig maar iedere keer na een behandeling worden de haren dunner en fijner en na een tijdje blijven ze definitief weg. Het is wel een pijnlijke methode. Het ligt er aan welke stroomsterkte er gebruikt wordt en op welke plaatsen de haren weg worden gehaald, bepaalde delen van de huid kunnen minder hebben en zijn gevoeliger.
 • Er is nog een andere epilatiemethode en dat is fotothermolyse. Er wordt dan gebruik gemaakt van een laser of van een flitslamp. De huid wordt dan even blootgesteld aan een lichtbundel met een speciale golflengte. De methode is het meest effectief bij donkere haren.

Zelf ontharen

Vaak wordt er gedacht dat haren snel groeien maar dat valt heel veel mee. Het kan soms maanden of jaren duren voordat een haar uitvalt. Een haarzakje heeft dan even een rustperiode en daarna groeit er pas een nieuwe haar. Je ziet maar een deel van de haar. Soms kan de rustperiode van een haarzakje zes weken zijn maar ook anderhalf jaar. Dit is afhankelijk van de plaats op het lichaam waar de haren zich bevinden. Ook de dikte en de diepte spelen hierbij een rol net als de hormonale situatie en de erfelijke factoren. Op de ene plaats komen haren veel sneller terug dan op de andere plaats, dit kun je zelf wel zien wanneer je je gaat scheren bijvoorbeeld. De ene methode zorgt er voor dat haren langer wegblijven dan de andere methode.

Scheren

Als je gaat scheren dan is het belangrijk dat je het op een goede manier aanpakt. Maar wat is goed scheren? Het eerste waar je bij scheren aan moet denken is een goede voorbereiding. Het ligt er ook aan waar je je gaat scheren. Als je de schaamstreek gaat scheren dan moet je hier de tijd voor nemen en dit kun je het beste doen wanneer je in bad gaat. Je neemt eerst een warm bad of een warme douche en dan zorgt het warme water ervoor dat de huid soepel is en de haren zijn dan ook wat zachter. De kans dat de huid gaat irriteren is dan ook een stuk kleiner. Als je een warm bad of een douche hebt genomen kun je de schaamstreek het beste zo snel mogelijk af laten koelen. Dit doe je om de irritaties te voorkomen. Je neemt bijvoorbeeld een zachte handdoek en hier doe je wat koud water overheen en dan houd je deze tegen de schaamstreek aan. Als je je voor de eerste keer gaat scheren kun je het beste de haren wegknippen zodat je er wat beter bij kunt, maar doe het wel voorzichtig!

Concentreren en scheren

Bij het scheren moet je heel geconcentreerd te werk gaan. Waar let je op?

 • Je kunt het beste een nieuw mesje gebruiken, een mesje dat ook beschermt tegen wondjes is het beste.
 • Je kunt normaal scheerschuim gebruiken of scheerolie.
 • Wegwerpmesjes moeten vermeden worden want daar kun je jezelf gemakkelijk mee snijden.
 • Je moet er voor zorgen dat het scheerschuim niet in je vagina terecht komt. Het is niet schadelijk, maar het kan wel ongemakkelijk zijn.
 • Scheer met de haarrichting mee, dan krijg je minder irritaties.
 • Scheer voorzichtig. Je voorkomt hiermee dat ingegroeide haartjes jeuk veroorzaken.
 • Je moet tijdens het scheren met een hand de huid strak trekken. Op deze manier kun je er beter bij en kun je de kans op sneetjes kleiner houden.
 • Scheer maar een keer over dezelfde plek, anders kan het irriteren.
 • Lastige plekjes vragen meer tijd, let goed op en houd er steeds een spiegeltje bij zodat je ziet wat je doet.
 • Als je klaar bent spoel dan alles goed schoon met water, zonder zeep!

Mannen en scheren

Als mannen zich gaan scheren moeten ze hier ook de tijd voor nemen. Een goed mesje is zeker van belang, het beste kun je een mesje pakken met een dubbele kop en tralies. Mannen kunnen diverse lichaamsdelen scheren. Het kan zijn dat mannen vanwege hygiëne de schaamstreek scheren, maar het belangrijkste bij hen is dat ze het gezicht scheren.

Dit moeten ze vaak eens in de zoveel dagen doen, dit wordt gedaan met een mesje of met een scheerapparaat. Daarbij is het van belang dat ze wanneer ze een mesje kiezen ook een goed scherp mes gebruiken omdat het anders veel irritaties op kan roepen. Veel mannen willen zich snel scheren, maar dan kan de huid erg rood worden en bultjes veroorzaken, dat moet voorkomen worden door rustig te scheren! 

Epileren

Wil je je haren laten epileren? Dit is mogelijk want dan kun je tot wel vier weken lang een gladde huid houden. Het grote voordeel als je gaat kiezen voor epileren is dat de haren fijner en dunner terug groeien. Het kan zijn dat er na een tijdje helemaal geen haren meer groeien en dan is het epileren niet eens meer nodig.

Hoe moet je epileren?

Als je gaat epileren moet je wel weten wat je gaat doen. Je gaat namelijk een haartje er met de wortel uit trekken, dit kan met een pincet worden gedaan maar er kan ook een elektrisch epileer apparaat worden gebruikt. Het belangrijkste is dat je weet dat een haar gemiddeld 0,3 mm per dag groeit. Dit is ongeveer een cm in de maand. Als je dan een haartje met wortel en al hebt verwijderd, dan heeft het een paar weken nodig om weer een nieuw haarzakje te vormen en zodat het dan weer de huidoppervlakte kan bereiken.

Bij het epileren voel je pas na een paar weken een stoppel. Het is bij nieuwe apparaten al mogelijk dat je gaat epileren wanneer de haartjes 0,5 mm groot zijn. Dit is hetzelfde als wanneer mannen zich twee dagen niet scheren. Als haren langer zijn dan 1 cm dan kun je deze het beste eerst heel voorzichtig kort knippen met bijvoorbeeld een schaar.

Waar epileren?

Het epileren wordt vaak gebruikt bij de benen of de wenkbrauwen, maar je kunt het ook gebruiken bij bijvoorbeeld andere lichaamsdelen als de oksels en de bikinilijn. Het kan soms wel pijnlijk zijn. Er zijn bepaalde lichaamsdelen welke veel gevoeliger zijn dan andere. De huid kan op bepaalde plaatsen ook veel meer irritatie oproepen en dan kan het erg vervelend zijn om te epileren. Door de zon kan een huid op bepaalde plaatsen meer irritaties oproepen. Maar hoe is je pijngrens? Als je veel kunt hebben dan vind je misschien dat epileren niet pijnlijk is.

Pijn aanpakken bij epileren

Als je bij het epileren pijn hebt dan kun je daarna een massagerol er op houden of wat ijs. Je kunt het epileren ook in bad doen of in de douche dan zal het minder pijnlijk zijn, waarschijnlijk heeft dat ook met de temperatuur te maken. De warmte van het water zorgt er namelijk voor dat de zenuweinden worden gekalmeerd. Maar wat doe je als je last hebt van irritaties? Dan kun je na het epileren rode puntjes krijgen op de huid. Deze moet je dan even laten rusten. Zonlicht moet tijdelijk vermeden worden en je kunt de huid het beste insmeren met

ongeparfumeerde en vochtinbrengende of verkoelende crème. De huid wordt door het epileren niet aangetast, maar de haartjes die je weghaalt kunnen irritaties opwekken en dat moet je dan meteen behandelen. Zorg dat je de tijd gaat nemen voor het epileren, je moet er geen haastwerk van maken want dan is de kans op pijn en irritatie (rode huid) nog groter. Laat de huid tussendoor even tot rust komen en neem wat tijd voor jezelf!

Waxen

Als je denkt aan waxen dan wordt er vaak gedacht aan Brazilian wax. Als je die keuze gaat maken dan hoef je er niet meer bang voor te zijn dat ongewenste haren onder je ondergoed vandaan komen. Bij deze vorm van waxen worden de haren namelijk allemaal verwijderd in de schaamstreek. Als je dit wilt dan blijft er alleen een streep over bij de venusheuvel. Er zijn een aantal varianten mogelijk. Er wordt altijd hygiënisch te werk gegaan en het is praktisch want je hebt geen last meer van ongewenst haar dat uitsteekt bij je ondergoed of bikini.

Andere manieren van waxen

Er zijn ook andere manieren van waxen. Als je laat waxen dan gaat dat er voor zorgen dat je een gladde en zijdeachtige huid krijgt. Deze blijft veel langer onbehaard. Uit onderzoek blijkt dat waxen de langst blijvende tijdelijke oplossing is voor het verwijderen van haar. Het is een efficiënte methode en het resultaat zie je vrijwel meteen. Je zou het thuis kunnen doen, maar je kunt het ook laten doen.

Warme wax

Er kan voor warme wax worden gekozen. Deze wax bestaat uit bijenwas, net als de koude wax. Deze wordt gesmolten en dan op je huid aangebracht. Dit wordt gedaan met een plastic spatel. Je laat het dan afkoelen en dat duurt een paar minuten. Je houdt dan een stukje doek boven de wax, deze kan daarna verwijderd worden. Als de wax aan het afkoelen is gaat de wax rondom de haarfollikels zitten en dan grijpt het zich hier aan vast. Als de wax dan is afgekoeld dan is het kleverig.

De huid wordt dan strak getrokken en in de tegenovergestelde richting wordt het doekje er af getrokken in één beweging. Het wordt snel en hevig van de huid getrokken en dan worden de haren dus uit de huid gerukt bij de wortels. Het resultaat is dan dat de huid glad is en onbehaard.

Waarom waxen?

 • Waxen heeft een groot aantal voordelen. Er kan gekozen worden voor kleinere en grotere zones waarbij haren verwijderd moeten worden, dat maakt niet uit, met warme wax kan het allemaal worden verwijderd.
 • Bij waxen maakt de kleur van de haren niet uit want alle haren worden bij het waxen verwijderd.
 • Waxen werkt snel!
 • Na het waxen duurt het langer voordat de haren weer terug groeien.
 • Waxen kan uiteindelijk leiden tot het permanent wegblijven van de ongewenste haren.
 • Je kunt thuis waxen, of je gaat naar een schoonheidssalon. Waxen is erg populair.
 • De prijzen zijn niet zo hoog wanneer het gaat over waxen.
 • Dankzij waxen krijg je een zeer gladde huid.

Als je voor waxen kiest, dan geniet je meteen van een groot aantal voordelen. Heb je het nog niet geprobeerd? Dan kun je het nu laten doen en je ziet meteen dat het veel beter kan werken dan andere ontharingsmethoden. Het is van belang dat je daar nu achter gaat komen zodat jij in gaat zien wat de voordelen zijn van bijvoorbeeld het waxen van je benen!

Zelf ontharen met laser

Je kunt zelf ontharen met de laser. Je zou er voor kunnen kiezen alles aan te schaffen en het dan zelf toe te passen wanneer dat nodig is. Wil je definitief ontharen? Als je dat laat doen kan het erg prijzig zijn. Ongewenste haren weg halen wanneer het jou uitkomt, dit kan nu thuis want er zijn diverse laserapparaten gemaakt waarmee je zelf kunt ontharen. Er is nu een grote concurrentieslag gaande want voorheen kon het alleen in de laserkliniek of bij de schoonheidsspecialist.

Maar steeds meer mensen doen het zelf, ze lenen het apparaat uit aan een vriendin en op deze manier kan er veel geld worden bespaard. Veel mensen maken de keuze om zelf te ontharen met de laser omdat zij hier veel geld mee kunnen besparen.

Wat doet de thuislaser?

De thuislaser is een apparaat dat kleine laser pulsen kan verzenden naar de te ontharen huid. Er wordt dan warmte doorgegeven en dan gaat de haarwortel kapot. Als je dat maar vaak genoeg doet komen er geen nieuwe haren meer. De laser werkt in op het donkere pigment van de haartjes, dat wil zeggen dat het belangrijk is dat de laser goed wordt ingesteld op je huidtype en je haarkleur.

Als je dat niet doet of je hebt een verkeerde keuze gemaakt dan bestaat er een kans dat je een witte of een donkere plek op de huid krijgt. Als je blonde haren hebt dan moet je niet kiezen voor laseren. Er is dan namelijk te weinig pigment aanwezig en dit kan niet weg worden gelaserd.

Omdat je altijd de juiste instellingen moet hebben is het soms ook een risico als je zelf gaat ontharen. Je kunt het daarom ook gewoon laten doen en wat meer betalen, maar dan weet je wel dat de juiste instellingen worden gebruikt en je loopt geen risico dat je pigment gaat zien en donkere of lichte plekken op de huid kunt krijgen.

Voordelen zelf laseren

Als je thuis zelf kunt laseren dan wil dat zeggen dat het voor jou goedkoper is.

 • Je kunt het doen wanneer je maar wilt.
 • Het apparaat is klein.
 • Het apparaat ligt goed in de hand.
 • Je kunt het apparaat eenvoudig gebruiken.

Nadelen zelf laseren

Er zijn echter ook nadelen want het kost je veel tijd als je het zelf gaat doen.

 • Ontharen in de kliniek of bij de schoonheidsspecialist zorgt vaak voor een beter resultaat.
 • De kracht van de laser is minder goed.
 • Het resultaat valt veel mensen tegen.

Er kan zelf een keuze worden gemaakt of je nu thuis gaat laseren of niet. Het is daarbij van belang dat je de kosten gaat overwegen en ook de voordelen en nadelen tegen elkaar af gaat wegen. Het kan namelijk zijn dat je liever gebruik maakt van een goede laser en dat het voor je wordt gedaan. Dit kost je wel meer, maar dan ben je er wel vanaf en je bent verzekerd van succes. Je kunt het ook zelf willen doen omdat je dan goedkoper uit bent maar dan heb je een minder goed resultaat en je loopt enig risico.

Elektrolyse

Als je gaat kiezen voor elektrolyse dan wil dat zeggen dat je laat ontharen op een manier die vaak wordt ingezet. Sinds de komst van de laser wordt het wel minder toegepast, maar voor de laser op de markt verscheen werd er vrijwel altijd voor elektrolyse gekozen. Bij deze methode wordt er een stroomstoot naar de haarwortel gezonden.

Dit wekt warmte op, maar het kan ook een chemische reactie veroorzaken. Het doel is dat de haarwortel af gaat sterven. Ook de andere cellen, die zorgen voor de haargroei, sterven af zodat er geen nieuwe haar gaat groeien. Als er voor de Blendmethode wordt gekozen dan wordt er gekozen voor een combinatie van deze twee technieken.

Verschillende manieren van de elektrolyse

Bij de elektrolyse kan er een naald in de haarfollikel worden ingebracht, maar er kan ook een pincet worden gebruikt die is verbonden met een stroomgeleider. Bij de laatste methode zou het veel minder pijn doen, maar het zou volgens onderzoek ook minder efficiënt zijn dan de eerste methode met de elektrolyse.

Wie kiest de elektrolyse?

Het ontharen van kleinere en hardnekkige haartjes, daar is de elektrolyse voor geschikt. Het is een heel intensief werkje en storende haartjes worden hier veelal mee verwijderd. De bovenlip en de onderkin haartjes worden vaak verwijderd met de elektrolyse. Ook lichtgekleurde haartjes kunnen met de elektrolyse worden verwijderd, daar zou de methode zeer effectief voor zijn! Veel vrouwen horen van elkaar dat de elektrolyse goed werkt en dat kan voor hen ook een reden zijn om het te proberen.

Zij willen dan bijvoorbeeld ook af van de storende haartjes op de bovenlip of de onderkin en daarom proberen zij het ook. Bij goed resultaat is de kans groot dat zij hier nog een keer voor kiezen wanneer dat noodzakelijk is.

Is elektrolyse pijnlijk?

Je kunt pijn hebben bij de elektrolyse, je voelt namelijk een prikje dat wordt gezet. Er is daarbij ook een klein risico dat er sprake is van het ingroeien van haartjes. Je mag elektrolyse niet zelf gebruiken. Elektrolyse mag alleen worden gebruikt door mensen die hier een opleiding voor hebben gevolgd en de techniek goed beheersen.

Kosten elektrolyse

De kosten bij elektrolyse hangen af van het aantal behandelingen. Je hebt vaak een aantal behandelingen nodig. Bij de elektrolyse betaal je voor de tijd, je moet hierbij rekenen op een euro per minuut. De prijzen kunnen nogal wisselend zijn per kliniek. De prijs ligt er aan de hoeveelheid haartjes die je moet laten verwijderen en hoeveel behandelingen je nodig hebt.

Als je voor de elektrolyse gaat kiezen kun je maar beter van te voren de kosten vragen en vragen hoeveel ervaring iemand heeft. Er kan dan zelf een vergelijking worden gemaakt door wie je de elektrolyse uit laat voeren.

De een zal het liever door een persoon laten doen die meer ervaring heeft en wat duurder is en de ander zal de goedkoopste uitkiezen. Maar het gaat uiteindelijk om het mooie resultaat dat je dankzij de elektrolyse kunt krijgen. 

Vijf tips om de bikinilijn te ontharen

Als je last hebt van teveel haren op je bikinilijn dan wil je deze natuurlijk (laten) verwijderen. Maar hoe moet je je bikinilijn nu ontharen? We geven je graag een paar tips zodat je weet dat je geen last hoeft te krijgen van rode bultjes, jeuk en irritaties na het scheren. Er zijn genoeg manieren om dat te voorkomen! Je hebt als je in de zomermaanden lekker je bikini aan wilt doen misschien wel last van haartjes die onder de bikini uitsteken.

Dit zijn ongewenste haartjes en die wil je dus snel aangepakt hebben. Daarom is het goed dat je nu gaat kijken wat hier aan gedaan kan worden. 82% van de vrouwen heeft namelijk te maken met ongewenst haar bij de bikinilijn en zij gaan dat ontharen.

De meest gebruikte methode daarbij is nat scheren. Dit is een goedkope methode en het kan thuis. Maar heb je dan wel eens gedacht aan complicaties die je kunt krijgen na het scheren? Het kan erg gaan jeuken, je kunt last krijgen van rode bultjes en je kunt ingegroeide haren krijgen. Dit wil je natuurlijk niet, daarom geven we je graag vijf tips om de bikinilijn te ontharen zonder deze klachten!

 1. Een schoon en scherp scheermes is van groot belang. De haartjes kunnen dan in een keer goed worden verwijderd. De haartjes, die je niet goed weg kunt scheren, kun je eventueel voorzichtig afknippen met een schaar.
 2. Als je gaat scheren dien je vooraf een warm bad of een warme douche te nemen. Waarom? Omdat de poriën dan wat meer open staan en dan zijn de haartjes ook weker. Dit wil zeggen dat je het scheren wat eenvoudiger maakt en dan heb je een gladder resultaat. Bij koud water wordt het haar allemaal wat stugger, gebruik daarom lauw tot warm water! 
 3. Je kunt de bikinilijn het beste inzepen met een goede scheergel. Het mesje moet erg soepel zijn zodat de haren verwijderd kunnen worden. Er kan het beste een ongeparfumeerde PH neutrale gel worden gebruikt. Je krijgt dan geen irritaties, daar ben je zeker van. Dankzij de gel worden de haren op een flexibele manier verwijderd.
 4. Je moet met de haargroei mee scheren. Je moet in ieder geval langzaam scheren. Meestal moet je naar beneden scheren bij de bikinilijn. De huid moet je zo strak mogelijk houden zodat je wondjes kunt voorkomen. Let er goed op dat je je mesje regelmatig afspoelt met lauw water zodat de haartjes worden verwijderd.
 5. Na het scheren moet je de huid afspoelen met lauw water en daarna kun je een babycrème op de huid smeren. Het beste is dat je ongeparfumeerde crème neemt.

Daarnaast moet je in ieder geval de tijd nemen voor het scheren zodat je in ieder geval niet fout gaat scheren of in de huid blijft hangen omdat je te haastig te werk gaat. Zorg dat je op tijd begint met scheren wanneer je weg moet, of beter nog eventueel de avond van te voren als je toch in de douche gaat.

Je gezicht of bovenlip ontharen

Wil je je gezicht of bovenlip ontharen? Dit is mogelijk. Dit wordt vaak gedaan wanneer er sprake is van ongewenste haargroei. Regelmatig hebben vrouwen hier mee te maken. Het kan zijn dat ze hierdoor heel onzeker worden en zich schamen. Daarnaast is het heel ongemakkelijk. Bij oudere vrouwen komt het vaak voor, maar ook veel jonge vrouwen krijgen er mee te maken.

Er zijn zelfs tieners die veel haartjes op de bovenlip hebben. Er zijn veel vrouwen die de keuze maken om de bovenlip te ontharen, maar welke behandeling er dan gekozen wordt hangt af van het soort en type haren, maar ook van de hoeveelheid haren dat aanwezig is. Veel vrouwen hebben last van donkere, dikke haren op de bovenlip. Deze vrouwen zullen de bovenlip veel sneller ontharen dan wanneer je bijvoorbeeld lichte en dunne haartjes hebt.

Methoden om je bovenlip te ontharen

Welke methode er gekozen wordt, is afhankelijk van de ernst, maar ook van hoe snel men resultaat wil zien of dat het voor een keer is of dat het weg moet blijven. Er kan gekozen worden voor:

 • Bovenlip scheren, dit wordt niet zo vaak gekozen. Als je namelijk gaat scheren krijg je stoppeltjes en dat wil zeggen dat er steeds vaker geschoren moet worden. Dit moet je voorkomen! Ook is er een grotere kans dat er ingegroeide haren op je bovenlip komen.
 • Bovenlip epileren, dit wordt vaker gekozen. Zeker in het begin wanneer er pas een paar ongewenste haren aanwezig zijn. De dikkere en de hardere haren worden als eerste aangepakt. De babyhaartjes, dun en doorzichtig (dons) haar, blijft vaak zitten omdat deze niet zo opvallend zijn.
 • Bovenlip harsen, dit wordt het meeste gekozen. Als je een goede behandeling toepast dan zijn vrijwel alle haartjes verdwenen. Het grote voordeel bij deze methode is ook dat ze langer wegblijven dan wanneer je gaat scheren. Het is eenvoudig zelf te doen, dus ook thuis kun je hier gebruik van maken wanneer je weer vindt dat er te veel haren aanwezig zijn op je bovenlip.
 • Bovenlip definitief ontharen, dit kan met behulp van de laserbehandeling. Dit wordt vaak in de schoonheidssalon gedaan. Hiervoor kiezen ook veel vrouwen omdat ze weten dat de ongewenste haren dan echt weg blijven. Vaak heb je wel een aantal behandelingen nodig, maar dan weet je waar je naar toe werkt. Een prima en blijvend resultaat: geen ongewenste haren meer op je bovenlip!

Kosten om je gezicht of bovenlip te ontharen

De kosten zijn afhankelijk van welke methode je kiest. Als je definitief laat ontharen dan betaal je veel geld, maar dan ben je er wel vanaf. Bij het laseren betaal je gemiddeld 45 euro per behandeling. Je kunt je van te voren goed laten informeren over de mogelijkheden en de kosten. Zeker bij definitief ontharen is het goed om van te voren de prijzen op te vragen en om het aantal behandelingen ongeveer te weten. Er kan dan ook gekeken worden of dat er een bepaald bedrag wordt vergoed door de ziektekostenverzekering. Wellicht is dit een vast bedrag, maar dan weet je wat je zelf ongeveer moet betalen.  

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…