Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Plantaardig bakken: tips & tricks

Gezond.be
3 min read

Plantaardig eten wordt steeds populairder. Eet jij plantaardig en wil je weten hoe je zuivelproducten kan vervangen wanneer je aan het bakken slaat? Of ben je niet vegetarisch of vegan, maar wil je het gewoon eens proberen om een plantaardige cake te maken? Wij geven je enkele tips & tricks.

Een belangrijke tip bij plantaardig bakken is dat je niet mag proberen om zuivelproducten letterlijk te vervangen. Elk product heeft zijn eigen specifieke smaak, dus de exacte smaak van eieren, room of melk recreëren is onmogelijk.

Het gemakkelijkste: melk vervangen

Koemelk vervangen, is heel simpel want er zijn veel plantaardige alternatieven te vinden. Denk maar aan soja-, rijst-, of amandelmelk. Het is zelf mogelijk om je eigen plantaardige karnemelk te maken. Meng daarvoor 250 ml sojamelk en 1 eetlepel azijn. Laat 10 minuten rusten en klaar is kees!

Kies voor plantaardige room en boter

Gewone boter kan je vervangen door kokosboter of een ander plantaardig alternatief. Let wel op de soort boter die in het niet-plantaardige gerecht wordt gebruikt. Wordt er harde boter gebruikt? Kies dan voor koude kokosboter of plantaardige margarine. Zegt het recept dat je gesmolten boter moet gebruiken? Vervang dan door zonnebloem -of olijfolie, of vloeibare sojaboter.

In de supermarkt staan er zeker meerdere soorten plantaardige room in de rekken. Het is dan ook zeer simpel om gewone room te vervangen door kokos-, soja-, amandel- of cashewroom.

Je kan eieren op verschillende manieren vervangen

Eieren zijn een standaardingrediënt in vele niet-plantaardige taarten en gebakjes. Ze kunnen dan ook gebruikt worden voor verschillende zaken: meer binding, je gebak laten rijzen, je koekjes doen glanzen … Net omdat eieren voor zoveel verschillende zaken gebruikt worden, kan je ze niet telkens door hetzelfde plantaardige alternatief vervangen.

Als er in het klassieke recept een ei wordt gebruikt als bindmiddel, kan je het in het plantaardige alternatief vervangen door 50 gram appelmoes of een halve, rijpe banaan die je pureert. Een andere optie is gebroken lijnzaad. Doe een eetlepel lijnzaad en drie eetlepels water in een kom en meng. Laat dat mengsel even weken tot je een papje krijgt.

Eieren die gebruikt worden als rijsmiddel kan je vervangen door kant-en-klare vervangers zoals ‘No Egg’. Maak je liever zelf een plantaardig alternatief? Een mengsel van azijn en bakpoeder zorgt ervoor dat je deeg kan rijzen.

Taartjes en koekjes worden vaak bestreken met een laagje ei, zodat ze na het bakken mooi glanzen. Eieren die worden gebruikt voor glans, kan je gemakkelijk vervangen door suikerwater, confituur of sojamelk.

Wat met eiwit?

In plantaardige taarten wordt eiwit heel vaak vervangen door aquafuba, het weekvocht van kikkererwten. Bewaar dus het vocht wanneer je nog eens een bokaal kikkererwten opent, want je kan het gebruiken om bijvoorbeeld plantaardige meringues te maken!

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…