Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

On-gezouten aflevering 2 ‘Slaap: het zit tussen je oren’

@bjorn
3 min read

In ‘On-gezouten’ brengen we een gezonde mix van feiten en emoties. We vertellen persoonlijke verhalen, maar creëren ook diepgang dankzij de expertise van wetenschappers. In elke aflevering praat onze vaste moderator Vincenzo De Jonghe – vroeger nog presentator op VT4 en Telenet en acteur in onder andere ‘De Ridder’ – met verschillende personen, zowel experten als ervaringsdeskundigen. De bedoeling is om tot een interessant gesprek te komen waarin verschillende ‘ongezouten’ meningen gedeeld en besproken worden. We willen onze luisteraars informeren, sensibiliseren, maar vooral ook (h)erkenning bieden.

Aflevering 2: Slaap: het zit tussen je oren

In aflevering 2 van ‘On-gezouten’ gaan we in op een onderwerp dat ons allemaal aanbelangt: slaap. We doen het elke dag, de een al wat gemakkelijker dan de ander. Hoe cruciaal is slaap dan en wat kan er gebeuren als je niet genoeg slaapt? Want als slapen niet goed lukt, dan voel je daar de gevolgen van overdag. Als slapen niet goed lukt, grijpen we dan te snel naar de slaappillen? Of zijn huisartsen te snel om ze voor te schrijven? Je ontdekt een antwoord op al deze vragen in de podcast.  Moderator Vincenzo De Jonghe gaat in gesprek met slaapexpert en neurologe dr. Inge Declercq, huisarts dr. Fien Van Stappen, Gerrit Wouters en Ingrid Anthoon. De twee laatste hebben respectievelijk slaapapneu en een slaapstoornis vanwege stress.

Vertrouw jij op je slim horloge om jouw slaap perfect te meten? Dan heb je reden te meer om te luisteren. Neurologe en slaapexperte Inge Declercq legt je de zin en de onzin uit van zo’n slim horloge. ‘Slaap zit tussen je oren, dat is hersenactiviteit. Er gebeurt veel in je hersenen’, aldus de slaapexpert. Inge schreef een boek helemaal gewijd aan het onderwerp ‘De kracht van slapen. Een goede nachtrust start overdag’. Uit de aflevering blijkt ook dat er een groot verschil is in de behandeling van slaapproblemen bij iemand die een fysiek probleem heeft en iemand die slecht slaapt door te veel piekeren en stress.

We gaan ook verder in op hoe jezelf jouw slaap kan optimaliseren. Spoiler: een quick fix is er spijtig genoeg niet. Nieuwsgierig? Je kan de volledige aflevering hierboven beluisteren. We zijn ook te vinden via Spotify , iTunes. en YouTube. Abonneer je nu op ‘On-gezouten’ en mis geen enkele aflevering.

Door @bjorn

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…