Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

On-gezouten aflevering 4 ‘Mild ouderschap: minder perfectie, meer geluk’

4 min read

Wie pas mama of papa is geworden heeft er vast al van gehoord ‘mild ouderschap’ of misschien heb je het boek van Nina Mouton wel al cadeau gekregen. Maar wat is dat juist, mild ouderschap? Voor wie of wat moet je mild zijn? En wat als je niet mild bent, ben je dan een slechte ouder?

In aflevering 4 van on-gezouten  gaat moderator Vincenzo De Jonghe in gesprek met psychologe en schrijfster van het boek, Mild Ouderschap, Nina Mouton. Ze worden vergezeld door psycholoog Pieter-Jan De Schryver en twee mama’s, Amaury Van Kenhove en Ilse Van Haesebrouck. Benieuwd? Beluister de volledige podcast hier.

Straffen en belonen

Een van de zaken die sterk naar voren komen wanneer het gaat over mild ouderschap is straffen en belonen. ‘Heel vaak wordt gezegd, straffen en belonen, Nina is daar tegen. Maar dat is niet waar’, zegt Nina zelf. Toch is het iets wat ze zelf niet zal doen bij haar kinderen.

Ilse is mama van 5 en werkt wel met straffen en belonen. Zo werkt het voor haar, maar toch vraagt ze zich ook af of ze goed bezig is. Ze heeft een zoon met autisme en dat vraagt een andere aanpak dan voor haar andere kinderen.  Pieter-Jan De Schryver, zelf psycholoog maar ook vader, is fan van het boek. Maar ook hij haalt er uit wat voor hem belangrijk is: ‘Voor mij is het een boek over verbinding maken. Verbinding maken met jezelf en met je kind.’ Maar dat wil niet zeggen dat hij zelf niet zal belonen: ‘want zo werkt het leven nu eenmaal. Als ik ga werken, krijg ik mijn loon.’

‘Ik vind het ook geweldig dat iedereen iets uit het boek haalt wat voor hem/haar werkt’, vult Nina aan. Ben je geïntrigeerd en wil je het boek zelf wel eens lezen? Je kan het boek nu winnen. Doe mee aan de wedstrijd via gezond.be/mild-ouderschap.

‘On-gezouten’ de podcast

In ‘On-gezouten’ brengen we een gezonde mix van feiten en emoties. We vertellen persoonlijke verhalen, maar creëren ook diepgang dankzij de expertise van wetenschappers. In elke aflevering praat onze vaste moderator Vincenzo De Jonghe – vroeger nog presentator op VT4 en Telenet en acteur in onder andere ‘De Ridder’ – met verschillende personen, zowel experten als ervaringsdeskundigen. Hierbij creëren we een interessant gesprek waarin verschillende ‘ongezouten’ meningen gedeeld en besproken worden. We willen onze luisteraars informeren, sensibiliseren, maar vooral ook (h)erkenning bieden.

Ben jij benieuwd of mild ouderschap jou meer geluk kan bezorgen in je opvoeding? Je kan de volledige aflevering hierboven beluisteren. We zijn ook te vinden via Spotify iTunes en YouTube. Abonneer je nu op ‘On-gezouten’ en mis geen enkele aflevering.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…