Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

On-gezouten aflevering 5 ‘Moet je sporten om gezond te zijn?’

Anaïs Foriers
4 min read

In de vijfde podcastaflevering van on-gezouten stellen we ons een belangrijke vraag die de fundering vormt van het gesprek: Moet je sporten om gezond te zijn? Kan je bijvoorbeeld nooit een dag in je leven gesport hebben en toch in goede gezondheid zijn? En bestaat er zoiets als te veel sporten?

In deze aflevering doorbreken we enkele belangrijke mythes over sporten en gezondheid. Moderator Vincenzo De Jonghe gaat in gesprek met sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom. Zij worden vergezeld door Rita Camerlinckx, die maar al te graag haar sportoutfit aantrekt en Muhammed Tanrikulu, die dat minder snel zal doen. Benieuwd? Beluister de volledige podcast hier.

Is ‘dik’ ongezond?

‘Is gezond zijn 20 toeren kunnen lopen rond het pleintje? Nee, dan ben ik niet gezond’, vertelt Muhammed eerlijk. Hij worstelt al enkele jaren met overgewicht en liet onlangs een gastric bypass uitvoeren. Toch vindt hij het nog steeds moeilijk om ook sport in zijn dagelijks leven te brengen, maar hij probeert wel zo veel mogelijk te bewegen. Want daar schuilt net een belangrijk verschil, sporten is niet hetzelfde als bewegen. Tuinieren, met de fiets naar het werk of een wandeling maken, definiëren we dan wel niet als sporten, maar je bent wel in beweging.

Is dik zijn dan ongezond? Het antwoord van sportarts Ruben De Gendt is meteen duidelijk: ‘niet per sé’. Want wat betekent dat eigenlijk; gezond zijn? ‘Er is een verschil tussen een gezonde levensstijl hebben en in goede gezondheid zijn’, vult Ruben verder aan. Gewicht en gezondheid worden gemakkelijk aan elkaar gelinkt, maar iemand met een gezond gewicht kan bijvoorbeeld wel een te hoge cholesterol hebben. Of iemand met licht overgewicht is daarom niet in slechte gezondheid.

‘Het zitten, is het nieuwe roken, wordt ook wel gezegd. De hele dag op kantoor zitten, om daarna in de auto te stappen en dan ’s avonds in de zetel te zitten. Dan zijn we toch wel echt ongezond bezig’, haalt diëtiste Julie aan. Bewegen of sporten, gezond of ongezond? Kom er alles over te weten in de podcastaflevering ‘Moet je sporten om gezond te zijn?’.

‘On-gezouten’ de podcast

‘Moet je sporten om gezond te zijn’ is de vijfde aflevering in de reeks ‘On-gezouten’. In onze podcastreeks brengen we een gezonde mix van zowel feiten als emoties. We vertellen persoonlijke verhalen, maar creëren ook diepgang dankzij de expertise van wetenschappers. In elke aflevering praat onze vaste moderator Vincenzo De Jonghe – vroeger nog presentator op VT4 en Telenet en acteur in onder andere ‘De Ridder’ – met verschillende personen, zowel experten als ervaringsdeskundigen. Ons doel hierbij is steeds om een interessant gesprek te creëren waarin verschillende ‘ongezouten’ meningen gedeeld en besproken kunnen worden. We willen onze luisteraars informeren, sensibiliseren, maar vooral ook (h)erkenning bieden.

Ben jij benieuwd of jij voldoet aan iemand die ‘gezond’ is en wat betekent dat dan, gezond zijn? Je kan de volledige aflevering hierboven beluisteren. We zijn ook te vinden via Spotify iTunes en YouTube. Abonneer je nu op ‘On-gezouten’ en mis geen enkele aflevering.

Door Anaïs Foriers

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…