Iedereen eet graag pizza, maar meestal zijn kant-en-klare of pizza die je aan huis laat leveren een bom van calorieën. Daarom is zelf pizza maken gezonder en je beslist natuurlijk welke toppings je gebruikt. Maar op zich bevat het deeg van pizza ook al een hele hoop suiker, zout, smaakstoffen… Daarom kan je een alternatieve bodem maken voor je pizza op basis van broccoli. Of met een bloemkoolbodem smaakt dit recept ook heerlijk. Gezonder, even smaakvol en je hebt een grote portie van je dagelijkse groenten binnen gekregen.
Ingrediënten
Voor het deeg
- 1 broccoli
- 1 ei
- 50 gram geraspte parmezaan
- 1 el amandelpoeder
- Basilicum (1 tl), oregano (1 tl), knoflookpoeder (een snuifje), chilivlokken (een snuifje), peper en (zee)zout
Voor het beleg
- Mozzarella (bolletjes of schijfjes)
- Olijfolie
- Verse basilicumblaadjes
- 2 tomaten
- Beleg naar keuze (denk aan zongedroogde tomaat, olijven, courgetteschijfjes, aubergine, champignons, rode ajuin, ananas…)
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Trek de roosjes broccoli van de stam en maal in een keukenrobot. Als je dit hebt, kan je de broccoli raspen met een kaasrasp maar dit vraagt wat meer tijd. Warm de fijngemalen broccoli 4 minuten op in de microgolfoven. Laat afkoelen
- Voeg parmezaan, het ei, het amandelpoeder en de kruiden, peper en zout toe aan het mengsel. Kneed tot een deeg.
- Maak een bol van het deeg en rol uit tot een platte pizzabodem. Doe dit tussen 2 vellen bakpapier om geplak te vermijden.
- Bak het deeg 8 tot 10 minuten in de oven.
- Beleg de pizza met schijfjes tomaat, mozzarella en alle toppings naar keuze. Als je groenten zoals courgette of aubergine toevoegt, bestrijk dan met een borsteltje de stukjes groenten met olijfolie om te zorgen dat ze gaar worden in de oven.
- Als je de pizza uit de oven haalt, werk af met kruiden, verse basilicumblaadjes en een scheutje olijfolie.
- Smakelijk!