In België consumeren we gemiddeld 4,9 kg aan gemalen koffie per jaar, daarmee staan we wereldwijd in de top tien van landen met de hoogste koffieconsumptie. Op zaterdag 1 oktober is het World Coffee Day en om dat te vieren, maakte Puro Fairtrade Koffie, in samenwerking met self-taught bakker Sophie (beter bekend als Fiminimal) twee verrassende recepten. Vandaag: smeuïge koffiespread.
Benodigdheden
- 160 g room
- 1 g oploskoffie
- 20 g Puro koffiebonen
- 6 el suiker
- 100 g hoeveboter op kamertemperatuur
- Kleine steelpan
- Mixer met ballongarde
- Afsluitbaar potje
Bereidingswijze
- Breng 160 g room en de oploskoffie aan de kook, voeg de Puro koffiebonen toe en laat één nacht infuseren in de koelkast.
- Om de koffiesiroop te maken, giet je de roominfusie door een zeef en weeg je daar 120 g van af.
- Zet ondertussen een steelpan op een vuurtje. Meng hierin de 120 g geïnfuseerde room 6 el met suiker. Blijf goed doorroeren tot de suiker volledig opgelost is.
- Klop de 100 g hoeveboter luchtig op in een kom met een ballongarde mixer, tot deze zacht, luchtig en witter is.
- Zet de mixer hierna op de laagste stand en voeg de 120 g afgekoelde siroop beetje bij beetje toe aan de boter. Eens alles goed gemengd is, schep je de boter in een afsluitbaar potje en bewaar je deze in de koelkast.
- Na enkele uurtjes is de spread klaar voor consumptie, tot 10 dagen na creatie.