Wie graag volgens het seizoen eet, heeft ook tijdens de winter geluk. In België worden in deze periode immers veel heerlijke groenten geoogst. Het zijn bijvoorbeeld hoogtijdagen voor de rodekool, aardpeer, wortel, prei en knolselder. Het feit dat deze groenten vers van de pers zijn, komt de smaak en kwaliteit ten goede. Bovendien zijn seizoensgroenten minder belastend voor het milieu. Wij mogen de komende weken vijf heerlijke HelloFresh-recepten delen met typische Belgische wintergroenten.
Benodigdheden
• 1 kilo Hasselback-aardappelen
• 8 wortelen
• 2 preistengels
• 12 gehaktballetjes
• 40 ml ketjap
• 4 mespuntjes nootmuskaat
• 8 el roomboter
• 4 tl mosterd
• 1 runderbouillonblokje
• scheutje melk
• peper en zout naar smaak
Bereidingswijze
- Breng ruim water met een snuf zout aan de kook in een pan met een deksel. Was of schil de aardappelen en snijd in grove stukken. Snijd de wortels in stukken van 3 cm. Kook de wortelstukken en aardappelen, afgedekt, in 12 – 15 minuten gaar. Giet af en laat zonder deksel uitstomen.
- Verhit een koekenpan zonder olie op middelhoog vuur en bak de spekreepjes in 5 – 7 minuten knapperig. Haal de spekjes met een schuimspaan uit de pan en bewaar de apart. Laat het bakvet in de pan.
- Snijd ondertussen de prei in dunne ringen. Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een hapjespan. Stoof de prei 5 – 7 minuten. Breng op smaak met peper en zout.
- Verhit de koekenpan van de spekjes opnieuw op middelhoog vuur en voeg 1/2 el roomboter per persoon toe. Bak de gehaktballetjes in 4 – 6 minuten rondom bruin. Haal ze uit de pan en bewaar apart. Voeg per persoon: 1/2 el roomboter, 1/2 tl mosterd, 10 ml ketjap en 1/4 bouillonblokje toe. Roer goed door met een garde en blus af met 50 ml water per persoon. Voeg de gehaktballetjes weer toe en laat het geheel zachtjes inkoken tot serveren.
- Voeg de prei toe aan de pan met aardappelen en wortel. Stamp de aardappelen, wortel en prei grof met een aardappelstamper. Voeg per persoon: 1/2 el roomboter, 1/2 tl mosterd en een scheutje melk toe. Rasp 1 mespuntje nootmuskaat per persoon boven de pan. Roer de spekreepjes erdoor. Breng op smaak met peper en zout.
- Verdeel de wortel-preistamppot over de borden. Leg de gehaktballetjes erop en schenk de jus erover.