Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Signalen waarmee je weet je relatie voorbij is?

Bram
6 min read

Op het ogenblik dat je partner niet meer om je geeft dan weet je vrijwel zeker dat je relatie voorbij is. Een relatie kun je namelijk vergelijken met een tuin die voortdurend onderhouden moet worden. Je partner kan dan wel een mooie bos bloemen voor je verjaardag meenemen, maar de rest van het jaar je volledig links laten liggen. Op het moment dat je partner stopt met kleine attente dingen, bijvoorbeeld je een kopje thee brengen als je ziek bent, dan is het meestal wel duidelijk dat je niet echt meer op zijn interesse of medeleven kunt rekenen. Uiteraard zal dit ook de andere kant op werken en dien je ook zelf laten zien wat je partner voor je betekent.

Problemen worden niet meer opgelost

Verder is een relatie vaak over als je geen zin meer hebt om problemen op te lossen. Problemen binnen een relatie worden normaal gesproken opgelost door er samen over te praten. Zodra je partner je teleur heeft gesteld, dien je de moed te hebben om hem hiermee te confronteren. Door te zwijgen, geef je immers je relatie op. Dit betekent niet dat voortdurende ruzies je relatie in stand zullen houden. Tijdens het ruziën, blijkt echter nog wel dat je partner je nog iets doet. Een onverschillig gevoel, of erger nog niet meer de moeite op kunnen brengen om samen ruzie te maken, zal je buiten de relatie plaatsen.

Kleine ergernissen nemen toe

Ook ga je je steeds vaker ergeren aan bepaalde gewoontes van je partner die je voorheen wel accepteerde of juist schattig vond. Zo kun je er bijvoorbeeld niet meer tegen als je partner zijn kopje thee leeg slurpt, terwijl je dit juist leuk vond toen jullie net een relatie kregen. Wellicht dat je je partner een bepaalde misstap uit het verleden nog niet hebt kunnen vergeven en het bijbehorende gevoel wegstopt. Als gevolg hiervan zul je namelijk eerder bepaalde gewoontes van je partner als irritant gaan ervaren.

Je kunt je er eveneens aan gaan ergeren dat je partner te vaak je zuurverdiende geld uitgeeft, maar bijvoorbeeld weigert om een middag samen met je familie of vrienden door te brengen. In het meest erge geval zal je partner ongevraagd geld uitgeven dat je hebt verdiend. Ondanks dat je salaris wellicht een stuk hoger ligt dan dat van je partner, wil dit niet per definitie zeggen dat je ook voor alle kosten op dient te draaien.

Vertrouwen neemt af

Wanneer je van tijd tot tijd dingen voor je partner achterhoudt, dan moet je je af gaan vragen wat daar de reden van is. Misschien is het vertrouwen in je partner geschonden of ben je bang dat je niet begrepen wordt. Zodra je merkt dat je eerder geheimen doorvertelt aan een ander, dan kan dit erop duiden dat je relatie voorbij is. In andere gevallen kan je partner je een reden hebben gegeven om hem, of haar, te wantrouwen, bijvoorbeeld door vreemd te zijn gegaan. Uiteraard kan dit gevoel ook worden veroorzaakt door je eigen onzekerheid. In alle gevallen geldt echter dat een gebrek aan vertrouwen funest is voor je relatie. Het is dan ook verstandig om altijd eerlijk tegenover jezelf te blijven en de reden waarom je je zo voelt. Op het ogenblik dat je bewijs hebt van ontrouw van je partner, is wellicht het moment aangebroken om je relatie te beëindigen.

Je voelt je ellendig

Er is geen mens dat je leven perfect kan maken. Zodra je je niet meer gelukkig, of zelfs depressief, gaat voelen, is het niet altijd eenvoudig om vast te stellen of je relatie hiervan de oorzaak is. Wanneer je jezelf binnen een paar maanden als vrijgezel of samen met een ander ziet, en dit je een goed gevoel geeft, dan is het beëindigen van je relatie doorgaans het beste. Dit is ook het geval als je partner je emotioneel of lichamelijk mishandelt, je denigreert en/of je bekritiseert in het bijzijn van anderen. Je partner hoort je immers een veilig gevoel te geven, je te steunen en achter te staan. Op het moment dat je je gekleineerd of onzekerder voelt binnen je relatie dan kun je vaak stellen dat je beter af bent als single.

Veranderd toekomstbeeld

In tegenstelling tot in het verleden maak je geen plannen meer voor een gezamenlijke toekomst. Het lukt niet meer om plannen te maken voor jullie samen. Je partner, of jij, kunnen echter wel plannen maken waar de ander niet bij betrokken is. In dit geval distantiëren jullie je steeds meer van elkaar. De toekomstfantasieën hebben niet langer betrekking op een leven met je partner, maar bijvoorbeeld wel als single of met een ander aan je zijde. Je betrapt je er soms zelfs op dat je een zekere verliefdheid bent gaan ontwikkelen voor een ander dan je partner.

Voortdurende problemen

Wanneer je constant ruzie maakt met je partner in de hoop dat dit het einde van jullie relatie op zal leveren, dan moet je zelf de verantwoordelijkheid nemen en besluiten om een punt achter de relatie te zetten. Het kan echter erg lastig zijn om een einde aan de relatie te maken als je eerder hebt beloofd om er altijd voor elkaar te zijn. De relatie zal dan echter alleen nog te redden zijn als jullie er allebei volledig voor gaan. Op het moment dat dit niet het geval is dan zullen jullie beide ongelukkig worden in deze relatie.

Een probleem dat zich vaak voordoet als een relatie een sleur begint te worden, is de afname van seksuele behoeftes. De spanningen en stress op je werk, eventuele kinderen en ziektes hebben bijvoorbeeld een negatieve invloed op je seksleven. Dit is heel normaal, maar als je een gevoel van walging ervaart bij de gedachte om intiem te zijn met je partner, of zelfs een knuffel je al tegenstaat, dan is er duidelijk iets mis binnen de relatie.

Zoals je merkt bestaan er héél wat tekenen waaraan je kunt merken dat je relatie over/voorbij is of niet verloopt zoals je het zelf zou willen. Eén ding is altijd belangrijk, zolang je er samen niet rustig over kunt praten zal het nooit terug goedkomen. Geef je partner de kans om te vertellen wat er volgens hem of haar mis is in de relatie. Antwoord pas als je partner volledig uitgepraat heeft. Zorg dat je eerst de visie van je partner begrijpt (eventueel door het te herhalen) en doe daarna pas jouw verhaal. Zodoende zul je in de meeste gevallen snel merken dat er oplossingen mogelijk zijn.

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…