Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Soorten borsten: De 9 verschillende borstvormen van de wereld

Olivier
6 min read

Zoveel vrouwen, zoveel verschillende borsten. Borsten verschillen niet alleen qua grootte maar ook qua vorm. Wat voor borsten je hebt is in veel gevallen erfelijk bepaald. Dat geldt vaak ook voor de grootte van de borsten. Heeft je moeder volle borsten dan is de kans dat jij als dochter ook een royale C- of D-cup hebt.

Daarnaast is de vorm van je borsten ook bepaald aan de hand van je afkomst. Westerse vrouwen hebben vaak grotere borsten dan vrouwen uit andere delen van de wereld. Dit zijn de 9 meest voorkomende vormen die vrouwenborsten kunnen hebben. 

1. Asymmetrische borsten

Veel vrouwen vinden het niet mooi, maar het komt vaak voor dat beide borsten niet even groot zijn. Als het verschil erg groot is dan kan hier door middel van een borstcorrectie iets aan worden gedaan. Je kunt er dan voor kiezen om een borst groter of kleiner te laten maken. Over de keuze kun je je uiteraard door een plastisch chirurg laten adviseren. 

2. Atletische borsten

Als je veel aan sport doet en een gespierd lijf hebt, dan is dat vaak ook te zien aan je borsten. Die zijn dan ook gespierd en stevig en hebben daardoor vaak minder weefsel dan van vrouwen die minder sporten en daardoor een minder getraind lichaam hebben. 

3. Balvormige borsten

Veel vrouwen hebben balvormige borsten. Deze zijn smaller aan de bovenzijde en breder en voller aan de onderkant. Heb je dit model borsten en zeker als je een wat grotere cupmaat hebt is het belangrijk een goed ondersteunende BH te dragen om te voorkomen dat je spierpijn krijgt. 

4. Gerelaxeerde borsten

We spreken van gerelaxeerde borsten als de tepels van je borsten vooral naar beneden hangen. Dit fenomeen komt ook voor bij oudere vrouwen als het weefsel minder stevig wordt. Je kunt je borsten een beetje trainen om ze beter in shape te houden, of een bezoek brengen aan de plastisch chirurg voor een borstlift. 

5. Oost West borsten

Als een vrouw “oost west borsten” heeft, dan wijzen de tepels allebei naar buiten, de ene dus naar het oosten en de andere naar het westen. Vaak is dit niet zo uitgesproken zichtbaar, maar er zijn vrouwen bij wie deze opvallende stand van de borsten voorkomt. 

6. Ronde borsten

Als een vrouw ronde borsten heeft dan betekent dat dat ze zowel bovenaan als onderaan even vol van vorm zijn. Dit is dus een duidelijk andere vorm dan de balvormige borsten. De ronde borst komt vaak voor als de borsten niet zo groot en dus ook niet zo zwaar zijn. Ook moet je hiervoor stevige borsten hebben, vaak is dit vooral bij jongere vrouwen het geval. 

7. Zijdelingse borsten

We spreken van zijdelingse borsten als er relatief veel ruimte tussen de borsten zit. De tepels wijzen naar buiten. Deze borstvorm wordt uiteraard enigszins gecorrigeerd als je een goed ondersteunende BH draagt. 

8. Slanke borsten

Slanke borsten zijn dun van vorm en de tepels wijzen meestal naar beneden. Het hoeft niet zo te zijn dat je slanke borsten alleen ziet bij slanke mensen. De vorm en omvang van je borsten heeft doorgaans geen invloed op de rest van je postuur. Met andere woorden: je moet wel heel drastisch afvallen als je ook je borsten wilt laten slinken met behulp van een dieet. 

9. Traandruppel borsten

Als je borsten de vorm van een traan hebben dan zijn ze rond, maar iets minder vol aan de bovenkant. Het verschil is minder groot dan bij de belvormige borst. Dit is een veel voorkomend model borsten. 

Wat kan ik doen als ik niet tevreden ben met de vorm van mijn borsten?

Zoals al eerder aangegeven in dit artikel: Je kunt je borsten laten corrigeren door een plastisch chirurg als je niet gelukkig bent met hoe je borsten eruitzien. Een dergelijke operatie wordt doorgaans pas uitgevoerd als je uitgebroeid bent. Soms wordt de ingreep vergoed door je zorgverzekeraar. Dit is het geval als je lichamelijke klachten hebt vanwege je borsten of als je er psychisch ernstig onder lijdt dat je borsten niet zijn zoals je graag zou willen.

Zware borsten, dat wil zeggen groter dan cup D, kunnen problemen geven bij het kopen van Bh’s, maar kunnen ook lichamelijke problemen geven. Je kunt last van je nek, je schouders en je rug krijgen als je borsten ‘topzwaar’ zijn. Een dergelijke ingreep moet je altijd heel goed overwegen voordat je die laat uitvoeren.

Ga hiervoor ook altijd naar een ervaren en erkende chirurg in een ziekenhuis. Als je borsten eenmaal zijn verminkt dan is het zelfs voor een zeer kundig plastisch chirurg vaak een hele klus om dit te herstellen, als herstel nog mogelijk is. 

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…