Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

‘Sterretjes’ zien: Wat is de oorzaak & wat kun je eraan doen?

Irma Kroon
7 min read

‘Sterretjes’ zien is een verschijnsel dat bij meerdere aandoeningen kan voorkomen. Zo kun je sterretjes zien tijdens een aanval van oogmigraine.

Het is ook mogelijk dat de sterretjes veroorzaakt worden door:

 • Oogaandoeningen
 • Oogontsteking
 • Visuele vermoeidheid

Niet in alle gevallen kun je iets tegen het zien van sterretjes doen, maar voldoende rust voor je ogen is nooit verkeerd.

Sterretjes zien, oogmigraine en migraine

Sterretjes zien is een verschijnsel dat optreedt tijdens een aanval van oogmigraine.

Bij oogmigraine komt een aanval in de meeste gevallen aan één oog. Tijdens een aanval kun je sterretjes of zwarte vlekken zien. Het is ook mogelijk dat kleuren tijdelijk in je gezichtsveld verschijnen.

Een aanval van oogmigraine kan 5 tot 60 minuten duren. Het kan een voorbode of een waarschuwingssignaal zijn voor een zwaardere aanval van gewone migraine.

Niet iedereen die aan oogmigraine lijdt, heeft automatisch ook last van gewone migraine. Dat geldt ook andersom: niet iedereen met gewone migraine heeft ook last van oogmigraine.

Andere symptomen bij oogmigraine naast sterretjes zien

Behalve dat oogmigraine vervelend voor je is als het je overkomt, is een aanval onschuldig en kan het geen blijvende of onherstelbare schade veroorzaken.

Hoe stel je vast dat het om oogmigraine gaat en niet om iets anders? Een aanval van oogmigraine gaat, naast sterretjes zien, gepaard met de volgende symptomen:

 • Wazig, dubbel, strepen of hoekige vormen zien;
 • Lichtflitsen, verminderd gezichtsvermogen en tijdelijke blindheid;
 • Slaphangende mond en moeite met praten;
 • Overgevoeligheid voor licht, geluid en geuren;
 • Tintelend gevoel in je armen en benen;
 • Irritant zoemend geluid in je hoofd;
 • Tijdens het sterretjes zien is er sprake van vermoeidheid en misselijkheid.

Wat te doen bij migraine en oogmigraine?

Er bestaat een hardnekkige misvatting dat migraine wordt veroorzaakt door stress. Vaak is stress bij migraine juist het gevolg in plaats van de oorzaak.

Migraine is een hersenaandoening waar je medicatie tegen kunt slikken zoals triptanen. Zorg daarom dat je bij klachten een bezoekje brengt aan je huisarts.

Heb je uitsluitend last van oogmigraine? Hier zijn helaas geen medicijnen tegen. Bij aanhoudende klachten is het zeker raadzaam om ook dan een bezoek aan de huisarts te brengen. Regel een doorverwijzing naar de neuroloog om te laten vaststellen dat het echt om oogmigraine gaat.

Oogmigraine en sterretjes zien voorkomen?

Heb je last van oogmigraine en wil je voorkomen dat je opnieuw sterretjes gaat zien? Hoewel stress niet altijd de oorzaak is van migraine, kan stress een belangrijke trigger zijn voor een aanval. Stress zorgt voor een verstoring in de hormoonbalans. Hierdoor wordt de hoeveelheid oestrogeen verhoogd die een aanval veroorzaakt.

Naast het vermijden van stress kun je een aantal andere maatregelen nemen die een risico op een aanval verkleinen:

 • Sterretjes zien voorkom je door prikkels als lawaai, geuren en licht te voorkomen;
 • Je niet te lang te concentreren op een computer, televisie, boek of telefoon;
 • Niet te roken en geen chocolade, cafeïne en alcohol te nuttigen;
 • Door regelmatig te leven en voldoende te slapen, ontspannen en sporten.

Sterretjes zien of vliegende muggen

Sterretjes zien kan ook veroorzaakt worden door troebelingen in het glasvocht. Deze heldere gelei, tussen het netvlies en de ooglens, hoort licht ongehinderd doorlaten. Bij troebelingen in het vocht ontstaan er geen klein vlekjes op het netvlies. Aan de volgende kenmerken herken je het verschijnsel sterretjes zien bij troebelingen:

 • Je kunt vlekjes zien in de vormen van, cirkels, puntjes, sliertjes, draden of spinrag;
 • Bij het draaien van de ogen dansen of bewegen de vlekjes als vliegende muggen mee;
 • Als je tegen een witte muur aankijkt dan kun je de sterretjes beter zien.

Troebelingen in het glasvocht is een doodnormaal verschijnsel wanneer je ouder wordt. Sterretjes zien in de vorm van vlekjes kan geen kwaad. Deze worden na verloop van tijd kleiner en de storende effecten worden minder.

Flitsen en sterretjes zien

Zie je naast sterretjes, ook flitsen in het oog? Doen deze flitsen je denken aan een knipperende tl-lamp? In dat geval heb je te maken met het verschijnsel waarbij het glasvocht plotseling krimpt.

Dit kan helemaal geen kwaad, ook dit is een ouderdomsverschijnsel. Het is wel zaak om bij dit verschijnsel alert te zijn! Bij een krimping van het glasvocht, komt er glasvocht vrij en hierbij kan een scheurtje in het netvlies ontstaan. Wanneer er vocht achter het netvlies komt, dan kan deze loslaten en dat is gevaarlijk.

Ga binnen 24 uur naar de oogarts als er plotseling vlekjes en flitsen tegelijkertijd ontstaan of als de klachten zich in een korte periode verergeren.

Sterretjes zien bij visuele vermoeidheid en andere oorzaken

Bij een oogaandoeningen zoals troebelingen en krimpend oogvocht, kun je de vlekken of sterretjes altijd op dezelfde plek zien. Voor visuele vermoeidheid geldt dat vlekjes steeds verplaatsen van plek.

Visuele vermoeidheid treedt op bij:

 • Langdurig gebruik van beeldschermen;
 • Veel en langdurig lezen van boeken;
 • Overhangende oogleden en slaapgebrek;
 • Allergieën en geurtjes die de ogen prikkelen.

Ook kunnen er bewegende vlekjes ontstaan bij een inwendige oogontsteking of bij bloed in het glasvocht. In het laatste geval is er sprake van glasvochtbloeding. Er kan bloed in het glasvocht terechtgekomen door beschadiging van het netvlies door diabetes of nadat het netvlies is gescheurd.

Door Irma Kroon

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…