Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Teken of vlooien bestrijden? Zo verlos je je viervoeter van ongedierte

Camille
3 min read

Hoe goed je je huisdier ook verzorgt, de kans is groot dat je viervoeter op een dag thuiskomt met uitwendige parasieten. Die vlooien, teken, luizen of bedwantsen geef je uiteraard niet zomaar vrij spel. Omdat je de vacht van je beestje niet voortdurend kunt controleren, moet je preventief optreden. Gelukkig bestaan er sprays met natuurlijke ingrediënten om alle parasieten uit de vacht en de leefomgeving van je kat, hond, konijn of schaap te houden en die tegelijk niet schadelijk zijn voor het milieu. Vlooien en teken bestrijden wordt een fluitje van een cent!

Vlooien bestrijden begint bij een goede vachtcontrole

Als je jouw huisdier niet regelmatig controleert op parasieten, is de kans groot dat er ongewenste gasten in de vacht of op de huid aanwezig zijn. Of je nu een hond, kat, schaap, konijn of paard hebt: frequente checks zijn belangrijk als je wil dat jouw beestje geen parasieten met zich meedraagt.

Zeker in de zomermaanden, wanneer je huisdier veel buiten en in de natuur vertoeft, is de kans groot dat parasieten zich op de huid en in de vacht nestelen. En dat is niet zonder gevaar. Vlooien veroorzaken bijvoorbeeld erg vervelende jeuk, waardoor je huisdier zich openkrabt en gevoeliger is voor ontstekingen. De vlo kan bovendien een tussengastheer zijn voor de lintworm. En ook teken wil je natuurlijk niet in huis. Deze parasieten kunnen de ziekte van Lyme op mensen overdragen.

Met de juiste insectenspray kom je al een heel eind

Gelukkig zijn er heel wat insectensprays op de markt. De varianten met plantaardige extracten hebben geen nadelige effecten voor mens of dier. In tegenstelling tot sprays met synthetische of chemische bestanddelen, kun je ze dan ook rechtstreeks op de vacht aanbrengen. Onder invloed van de zon en de lucht verdwijnt het extract na gebruik uit de atmosfeer en de bodem. Een troef voor dier, mens en milieu.

Zo kun je je huisdier bijvoorbeeld beschermen met Pistal (verkrijgbaar in de apotheek), een spray op basis van het plantaardige pyrethrum. Dit Europees vergund bestanddeel is gemaakt van extracten van de Afrikaanse chrysant, die bekendstaan als een van de oudste middelen tegen insecten en parasieten. Een bijkomend voordeel van Pistal is dat je geen onderscheid hoeft te maken tussen de verschillende boosdoeners die het op je huisdier gemunt hebben: je bestrijdt alle vervelende kruipende en vliegende insecten én parasieten in een klap.

Vergeet de slaapplaatsen van je huisdier niet!

Jouw huisdier heeft vast verschillende favoriete plekjes in huis, waar hij of zij regelmatig uitrust. Deze plekken kunnen broeinesten worden waar ongedierte zich ongestoord kan voortplanten. Om deze plekken insectenvrij te maken, kan je opnieuw je toevlucht nemen tot insectensprays met natuurlijke ingrediënten. Vergeet ook de koffer of bank van jouw auto, de bench of het hok niet. Om alle hoekjes van deze soms moeilijk toegankelijke plaatsen te bereiken, biedt een spray de ideale oplossing.

Verschoon tot slot ook regelmatig de dekentjes of kussens waarop je huisdier ligt om te voorkomen dat er insecten gaan nestelen.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…