Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Test: ben jij stiekem een narcist?

Anja
3 min read

Als gevolg van het toegenomen gebruik van social media, zoals Facebook, Instagram en Twitter, worden veel mensen steeds narcistischer. Maar volgens deskundigen mogen echter ook factoren als mishandeling, en zelfs overdreven kinderen in de watten leggen, door de ouders als voorname oorzaken van problematische vormen van narcisme beschouwd. Narcisme betekent dus niet voor iedereen hetzelfde. De één kan dus aanzienlijk meer narcistische trekken vertonen dan de ander.

Social media

Door het gebruik van social media zijn veel mensen narcistischer dan ooit tevoren volgens sommige mensen met een pessimistische instelling. Experts echter geven aan dat ook mishandeling en overmatig in de watten gelegd worden door je ouders voor problematisch narcisme kunnen zorgen bij kinderen. Te veel ouders gaan er zonder meer van uit dat hun eigen kind nooit iets verkeerd doet en dat alle schuld altijd bij een ander gezocht moet worden. Op die manier maak je van kinderen namelijk vreselijk egoïstische draakjes.

De test

Door jezelf een spiegel voor te houden kun je al snel erachter komen in welke mate je narcistisch bent. Zo zal bijvoorbeeld een echte narcist zich te goed voelen om een selfie te maken. Als je wilt weten of je zelf ook tot de groep van extreme narcisten behoord, dan kun je een zogenaamde Narcissistic Personality Inventory invullen. Deze test bestaat uit telkens twee stellingen waaruit je kunt kiezen. Uiteraard is het de bedoeling dat je, zonder al te lang na te denken, de stelling kiest die het beste bij je past.

Naarmate je meer antwoorden geeft die jezelf op een voetstuk plaatsen, zal je score hoger worden. Je vertoont dan zogezegd meer narcistische trekjes. Zo zal een score tussen de 12 en de 15 punten als gemiddeld worden beschouwd. Maar op het moment dat je 17 of meer punten scoort, dan neigt dat naar narcisme. Beroemde artiesten en sterren scoren in de regel ongeveer 18 punten tijdens deze test, personen die deelnemen aan reality shows zelfs ongeveer 19 en iemand die als een echte narcist aangemerkt moet worden, weet zelfs 20 punten of meer uit deze test te slepen.

Kenmerken narcistische mensen

Natuurlijk zijn er verschillende typen narcisten. Bovendien bestaat er zowel gezond als ongezond narcisme. Eigenlijk heeft iedereen wel enkele narcistische trekjes. Soms kan de narcisme er echter wel toe leiden dat anderen er last van hebben.

  • Ze zijn gevoelig voor kritiek van anderen
  • Ze uiten zelf wel veel kritiek op anderen
  • Ze willen altijd aan het woord zijn
  • Ze veranderen vaak van normen en waarden
  • Ze zijn op zichzelf gericht
  • Ze eisen veel aandacht van anderen op
  • Ze willen bewondering afdwingen
  • Ze zijn noit tevreden
  • Ze willen altijd hun zin krijgen
  • Ze blazen hun eigen prestaties op
Door Anja

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…