Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Tips om te blijven bewegen met pijnlijke gewrichten

Anaïs Foriers
4 min read

Last van pijnlijke en stijve gewrichten? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk de neiging om zo weinig mogelijk te bewegen. Als de pijn toeneemt, is het inderdaad goed om rust te nemen maar het blijft toch belangrijk om voldoende te bewegen. Doe je dat niet, dan worden je spieren alsmaar zwakker en je gewrichten stroever. Het klopt dus dat rust roest.

Artrose? Beweeg!

Pijnlijke gewrichten ontstaan vaak door artrose of overbelasting. In vele gevallen blijft de oorzaak zelfs onbekend. Wat er ook aan de basis ligt van pijnlijke en stijve gewrichten: het algemene advies blijft dat je zoveel mogelijk moet bewegen. Dat is de enige manier om je gewrichten soepel te houden. 

Luister naar je lichaam

Maar als bewegen net pijn doet, kan het dan geen kwaad? Neen, zelfs als je gewricht dik, warm en rood is, heeft bewegen een positief effect. Het blijft wel belangrijk dat je luistert naar je lichaam en niet overdrijft. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af om minstens een halfuur per dag te bewegen op je eigen tempo. Pak het rustig aan. Merk je dat je lichaam tegensputtert? Neem dan even gas terug en bouw opnieuw rustig op. 

5x bewegen

Kies voor een vorm van bewegen die je gewrichten matig belast. Wij zetten vijf verschillende vormen van beweging, die goed zijn voor mensen die last hebben van pijnlijke gewrichten, op een rijtje:

  • Zwemmen is een uitstekende vorm van bewegen bij gewrichtspijn. Door rustig te bewegen in het water is de belasting op je gewrichten minimaal. Het zijn vooral je spieren die hier het werk doen. 
  • Geen waterrat? Wandelen is een prima alternatief. Tijdens het wandelen is de belasting op je kniegewrichten minimaal wat bij lopen niet het geval is. Heb je toch graag het gevoel dat je een stevige inspanning aan het leveren bent? Wandel dan aan een hoog tempo. Een wandeling dwars door het bos met kleine hoogteverschillen is een uitstekende manier om je spieren te versterken. Zorg voor een degelijk paar wandelschoenen en overdrijf niet. Een hike in het hooggebergte is m.a.w. niets voor jou. 
  • Een sport waar je misschien niet onmiddellijk aan denkt maar ideaal is voor mensen met gewrichtspijn, is golfen. Merk wel op dat het belangrijk is dat je een goede houding aanneemt. Doe je dat niet, dan loop je het risico met rugpijn naar huis te gaan. En dat is natuurlijk ook niet de bedoeling. 
  • Ook yoga is een manier van bewegen waarbij het lichaam niet zwaar belast wordt. De bewegingen die je tijdens yoga maakt, zijn ideaal om je gewrichten uit te rekken en te ontlasten. De langzame en gecontroleerde manier van bewegen zorgt er bovendien voor dat je je volledige lichaamsstabiliteit versterkt. Wanneer je gewrichten erg veel pijn doen, dan laat je de stretchoefeningen beter voor wat ze zijn.  
  • Last but not least: tijdens het fietsen hoeven je benen je lichaamsgewicht niet te dragen waardoor de gewrichtsbelasting dan ook minimaal is. Mountainbiken laat je beter aan je voorbijgaan, maar op tijd en stond een fietstochtje maken is zeker een goed idee.
Door Anaïs Foriers

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…