Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De ultieme geboortechecklist: hoe goed ben jij voorbereid?

Lore
6 min read

Zwanger? Of aan het proberen om zwanger te worden? Proficiat! Er staan je in elk geval 9 bijzondere, spannende maanden te wachten. Daarin wil je natuurlijk zoveel mogelijk genieten van deze unieke belevenis, maar tegelijk vallen er ook heel wat praktische zaken te regelen (afspraken bij de gynaecoloog, alle benodigdheden in huis halen, geboortekaartjes uitkiezen…). Om het overzicht te houden en ervoor te zorgen dat je zeker niets vergeet, kan je daarom het best met een checklist werken. In samenwerking met Tadaaz.be geven we je hier graag al een aanzet voor zo’n checklist. De volledige checklist kan je hier downloaden. Een echte aanrader!

Maand 1: zwangerschapstest

Het ligt voor de hand, maar om er zeker van te zijn dat je zwanger bent, zal je natuurlijk een zwangerschapstest moeten doen. Je kunt in principe testen vanaf de eerste dag waarop je menstruatie uitblijft (4 weken na de eerste dag van je vorige menstruatie). Een doe-het-zelf urinetest kan je makkelijk via de apotheek of supermarkt verkrijgen. Om 100% zeker te zijn kan je ook nog een bloedtest laten afnemen door je huisarts.

Maand 2: eerste afspraak bij gynaecoloog

Vergeet ook zeker geen eerste afspraak te maken bij je gynaecoloog. Zo kom je ook meteen de uitgerekende datum te weten, spannend!

Maand 3: verwittig werkgever

Dit is ook zeker het moment om je werkgever te verwittigen dat je zwanger bent. Van je gynaecoloog zal je een zwangerschapsverklaring krijgen, op basis hiervan kan je baas je zwangerschapsverlof bepalen.

Maand 4: tijd voor een shopping trip!

Hoewel je ondertussen ongetwijfeld vooral bezig bent met het uitzoeken van babyspulletjes, mag je jezelf natuurlijk niet vergeten! Je buikje zal stilaan zichtbaarder worden waardoor het hoog tijd wordt om zwangerschapskleding en -lingerie aan te schaffen. Tijd voor een shopping trip dus!

     

Maand 5: it's a…

Rond deze tijd zal de tweede echografie plaatsvinden, waarbij de gynaecoloog het geslacht van je baby bekend maakt. Natuurlijk kan je er ook steeds voor kiezen om het geslacht een verrassing te houden. Denk hier vooraf dus al even over na!

Maand 6: regel de kraamzorg

Ook al lijkt het nog wel even voor de baby er is, kan je nu beter al de kraamzorg beginnen regelen. Ook het kraamgeld kan je nu aanvragen. 

Maand 7: geboortekaartjes en doopsuiker

Al een naam voor jullie kleine spruit bedacht? Daar wordt het nu immers stilaan tijd voor, net als voor het uitkiezen van het geboortekaartje op Tadaaz.be. In hun ruime aanbod kan je op zoek gaan naar een kaartje dat aansluit bij je eigen stijl. Eentje gevonden? Personaliseer het dan met de naam die jullie uitkozen en bijvoorbeeld een leuk tekstje, sla het concept op en vraag een modelkaart aan. Ook voor doopsuiker kan je trouwens bij Tadaaz.be terecht. Net zo handig!

Maand 8: puntjes op de i

In dit stadium zijn er nog een aantal kleine, praktische zaken die moeten geregeld worden. Denk bijvoorbeeld aan de opvang voor de oudere kinderen op het moment van de bevalling, het klaarleggen van koffertje met noodzakelijke spullen voor in het ziekenhuis, het samenstellen van een lijst van mensen die je moet bellen bij het begin van de bevalling en na de geboorte…

Maand 9: aftellen maar…

Nu is het echt bijna zover! Als je de checklist goed gevolgd bent, ben je zonder twijfel helemaal klaar voor dit bijzondere moment.

     

Na de geboorte

Hoera! Jullie baby is geboren! Bestel vlug de geboortekaartjes (vul wel nog aan met de geboortedatum, – gewicht en -lengte) en breng zo iedereen op de hoogte van dit geweldige nieuws!

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…