Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Verwen je huid met groente en fruit

Camille
3 min read

Een gezonde huid, we willen het allemaal. Je wilt af van die bleke kleur, zonder dat je er per se de zon voor moet opzoeken. Gelukkig is er een gemakkelijk alternatief en dat is het eten van de juiste groente en fruit.

Caroteen

Dat groente en fruit goed voor je zijn, dat wist je natuurlijk allang. Maar onlangs hebben Britse wetenschappers ontdekt dat de caroteen die in groente en fruit zit, iets wonderbaarlijks met onze huid doen: het geeft de huid namelijk een soort gouden kleur. Volgens de wetenschappers is hier een speciaal ‘vijf maal daags dieet’ voor nodig waarin veel groente zoals wortelen, hete pepers en spinazie zitten, maar ook oranje fruitsoorten, zoals cantaloupe meloenen grapefruits en abrikozen. Een erg gezonde mix.

Een gezonde huid door organische pigmenten

De mooie, gezonde huidskleur die dit dieet tot stand weet te brengen, komt vooral door natuurlijke chemicaliën die in de groente en fruit zitten, die de carotenoïden wordt genoemd.  Dit is een grote groep van 600 verschillende organische pigmenten.  Veel hiervan komen met name in planten voor. De onderzoekers van de Britse universiteit te Bristol besloten te gaan onderzoeken in welke groente en fruit deze pigmenten nou eigenlijk voorkwamen. Het werd een behoorlijk proces, waarbij verschillende proefpersonen in een experiment op een dieet werden gezet, met een bijzonder resultaat: binnen een maand bleek hun huid al van kleur te veranderen en het begon er op te lijken dat het onderzoek zijn vruchten aan het afwerpen was.

Welke kleur is aantrekkelijker?

In een volgend experiment kregen meerdere vrijwilligers een aantal foto’s voorgeschoteld, die ze moesten beoordelen. Foto’s van de mensen die een kleurtje door het speciale groente en fruit dieet hadden gekregen en foto’s van mensen die door de zon waren gebruind. Wij als mensen hebben twee pigmenten die de geelheid van onze huid bepalen, namelijk de carotenoïden en melanine, die ervoor zorgt dat we bruin worden tijdens het zonnen door blootstelling aan UV licht. Uit dit onderzoek bleek dat de tint die door de groente en fruit werd veroorzaakt bij veel van de vrijwilligers duidelijk meer in de smaak viel.

Het onderzoek leert ons dus dat we ook op een andere manier een gezonde kleur kunnen krijgen. Verwen je huid met groente en fruit door het speciale dieet te volgen en je zult een natuurlijkere tint krijgen, terwijl je ook nog eens voldoende groente en fruit tot je neemt. Een duidelijke win-win situatie.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…