Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Vroegtijdige zaadlozing: Tips om te voorkomen

Olivier
5 min read

Praten over seksualiteit is voor veel mensen nog steeds een taboe. Hoe goed vooruitstrevende seksuologen zoals Goedele Liekens ook hun best doen om bepaalde thema’s bespreekbaar te maken, het blijft voor veel mensen toch vaak erg ongemakkelijk om er over te praten. En dat geldt beslist niet alleen voor oudere mensen, ook veel jongeren bespreken bepaalde seksueel getinte onderwerpen liever niet omdat ze zich ervoor schamen. Eén van die taboes is een vroegtijdige zaadlozing bij het vrijen. Mannen die met dit probleem kampen weten vaak niet wat er tegen te doen. Het probleem met hun huisarts of een seksuoloog bespreken durven ze vaak niet uit schaamte. Maar gelukkig zijn er wel tips die je kunt proberen toe te passen om het probleem mogelijk op te lossen.

Wat wordt verstaan onder vroegtijdig klaarkomen?

Te vroeg ejaculeren is natuurlijk in de eerste plaats een persoonlijke ervaring. Voor de ene man ligt de grens lager dan voor de andere. En dat geldt vanzelfsprekend ook voor de partner. Er is sprake van een probleem wanneer door het voegtijdig klaarkomen van de man het seksleven en daarmee de relatie onder druk komt te staan. Dit kan leiden tot spanningen, irritaties en in sommige gevallen tot depressiviteit omdat de man het gevoel krijgt dat hij faalt. Seksuologen zijn het er over eens dat er sprake is van te vroeg klaarkomen wanneer de man binnen 30 tot 120 seconden na penetratie of ander intiem contact een orgasme krijgt.

Penetratie van gemiddeld tien minuten voordat de man een orgasme krijgt wordt door de deskundigen als meest ideaal gezien. Maar nogmaals: Wanneer beide partners een kortere periode als prettig of in ieder geval niet als storend ervaren is er natuurlijk niets aan de hand. Daarbij moet ook worden opgemerkt dat het iedereen, dus zowel mannen als vrouwen, wel eens overkomt dat het orgasme vroeger komt dan gewenst. Dit is niet iets om je ongerust over te maken.

Pas op voor te hoge verwachtingen

Realiseer je dat je verwachtingen ook te hooggespannen kunnen zijn. Scènes in erotische films moeten zeker niet als maatgevend worden gezien. Mannen die een erectie met gemak een half uur volhouden komen ongetwijfeld voor, maar het is zeker niet maatgevend. Je moet je dus als man wel realiseren dat er grenzen zijn aan het uithoudingsvermogen. Veel vrouwen vinden een zeer langdurige penetratie ook niet prettig omdat de huid van de vagina en de schede kan gaan irriteren wat het vrijen pijnlijk en dus onaangenaam maakt.

Primaire en secundaire vroegtijdige ejaculatie

Er zijn twee situaties te onderscheiden waarin een man last heeft van te vroeg klaarkomen. Er kan sprake zijn van primaire vroegtijdige ejaculatie. Hiervan wordt gesproken wanneer een man hier al last van heeft vanaf dat hij seksueel actief werd. Ongeacht de partner of de situatie waarin het seksueel contact plaatsvindt, de man heeft bij iedere keer dat hij seks heeft het probleem van vroegtijdig klaarkomen. Bij secundaire vroegtijdige ejaculatie is er sprake van een situatie die op latere leeftijd is ontstaan, en waarvoor dus logischerwijs een lichamelijke of psychische oorzaak moet zijn aan te wijzen. Een arts of seksuoloog kan in beide gevallen hulp en advies bieden.

Wat kan ik doen wanneer de zaadlozing te vroeg komt?

Gelukkig zijn er manieren om het probleem van vroegtijdige zaadlozing op te lossen. De bekendste zijn:

  • Probeer tijdens het vrijen gedurende korte tijd de aandacht af te leiden
  • Knijp je duim- en wijsvinger net boven je ballen lichtjes toe en trek deze naar achter
  • Medicijnen
  • Sekstherapie
  • Kinesitherapie

Hieronder gaan we kort in op deze methoden.

Aandacht afleiden of medicatie

Het kan soms helpen om tijdens het vrijen aan iets anders te denken dan je volledig te focussen op het al dan niet krijgen van een orgasme. Dit moet natuurlijk niet zo ver gaan dat je je gedachten niet meer bij het vrijen hebt, dit kan er namelijk toe leiden dat de erectie afneemt en dat is ook niet de bedoeling. Een andere houding aannemen bij het vrijen kan ook een oplossing zijn. Wanneer dit niet voldoende helpt en je wendt je tot de huisarts of seksuoloog dan kan deze medicijnen voorschrijven.

De stoffen Paroxetine en dapoxetine (de werkzame stof die is verwerkt in Priligy) zijn zogenaamde SSRI’s, serotonineheropnameremmers. De stof serotonine zorgt voor het bereiken van het orgasme, doordat deze medicijnen dit proces remmen, krijgt de man betere controle over het moment van klaarkomen. Een nadeel van het gebruik van deze medicijnen is dat het de oorzaak van het vroegtijdig klaarkomen niet wegneemt. Wanneer er niets wordt gedaan aan de onderliggende oorzaak is de kans groot dat het probleem zich opnieuw voordoet zodra de man met de medicijnen stopt. Ze worden dan ook meestal voorgeschreven in combinatie met bij voorbeeld sekstherapie.

Sekstherapie en kinesitherapie

Een therapeut kan mannen leren middels kinesitherapie hun bekkenbodem zodanig te controleren dat het orgasme langer uitblijft. Een seksuoloog kan hulp bieden door in gesprekken met de man maar ook samen met de partner te proberen de oorzaak van het vroegtijdig klaarkomen te achterhalen. Als deze bekend is kan je aan de hand van oefeningen leren om bepaalde negatieve gedachten niet meer toe te laten. Dit kan zowel faalangst zijn als prestatiedrang.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…