Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Waarom charcuterie ongezond is en hoe we dat kunnen veranderen

Lisa Piotti
3 min read

Wij Belgen houden van onze boterham met charcuterie. Toch wordt er vaak gezegd dat charcuterie niet goed is voor de lijn. Maar dat hoeft gelukkig niet altijd zo te zijn. Wij vroegen aan diëtist Michaël Sels wat er nu net zo ongezond is aan charcuterie en hoe we dat kunnen veranderen.

De Belg en zijn charcuterie

‘De Belg is een echte Bourgondiër: we houden énorm van lekker eten’, zegt Michaël Sels. ‘Daarnaast is smaak ook een van de belangrijkste redenen om voor charcuterieproducten te kiezen. Tegelijkertijd merken we dat consumenten steeds bewuster bezig zijn met hun gezondheid.’

Ongezond

‘De valkuil van vleesproducten zit voornamelijk in de hoeveelheid ongezonde verzadigde vetten en
het hoog zoutgehalte. Daardoor heeft charcuterie een slechte naam bij veel mensen. Toch kan een sneetje vlees af en toe prima in een gezond en evenwichtig voedingspatroon passen, want vlees zit boordevol gezonde eiwitten, en het bevat ook vitaminen en mineralen die ons lichaam nodig heeft.’

Aoste Plus

‘In de nieuwe Aoste Plus met Nutri-Score A werd het vet- en zoutgehalte nog verder verlaagd en verrijkt met voedingsvezels. Hierdoor zijn de Aoste Plus producten meteen ook een bron van vezels. En dit alles uiteraard met 100% behoud van de heerlijke unieke Aoste smaak. Het verschil zit dus vooral in de hoeveelheid ongezonde verzadigde vetten en het hoog zoutgehalte dat je in veel traditionele charcuterie terugvindt.’

Behoud van smaak

‘Geert Strybol van R&D bij Aoste geeft mee dat ze verschillende jaren onderzoek hebben gedaan
en hun receptuur zijn blijven innoveren. Aoste heeft erg ingezet op research & development, ze hebben er erg lang aan gewerkt en ook sterk ingezet op smaaktesten. De unieke en lekkere Aoste smaak vormt immers de rode draad door al hun producten. Zo selecteert Aoste steeds de meest kwalitatieve ingrediënten om van te starten en ze balanceren vlees en kruiden goed uit voor deze lekkere smaak.’

Door Lisa Piotti

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…