Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Waarom een ergonomische bureaustoel geen overbodige luxe is

Gezond.be
4 min read

Geschreven met branded content van Manutan.be

Het is een bekend feit: veel mensen spenderen veel tijd achter hun bureau. Of het nu voor het werk of school is, een groot deel van de dag brengen we zittend door. Maar heb je ooit nagedacht over hoe de stoel waarop je zit je lichaam beïnvloedt? Een onjuiste houding en een slechte ondersteuning kunnen leiden tot rug- en nekklachten, vermoeidheid en andere fysieke problemen. Dit is waarom ergonomische bureaustoelen zo belangrijk zijn.

Wat is een ergonomische bureaustoel?

Een ergonomische bureaustoel is een speciaal ontworpen bureaustoel die is gemaakt om comfort en ondersteuning te bieden aan de gebruiker. Daarnaast zorgt het ervoor dat de gebruiker een verantwoorde houding aanneemt. Het ontwerp is afgestemd op de menselijke anatomie, waardoor het lichaam in een natuurlijke houding blijft tijdens het zitten. De stoel is uitgerust met verstelbare armleuningen en een verstelbare rugleuning, zitting en zithoogte, zodat de gebruiker de stoel op zijn of haar lichaam kan aanpassen.

Rug- en nekklachten verminderen

Een van de belangrijkste redenen waarom ergonomische bureaustoelen zo belangrijk zijn, is omdat ze helpen bij het verminderen van rug- en nekklachten. Veel mensen klagen over pijn in deze gebieden. Vaak hebben ze dan al een periode van jaren slecht zitten achter de rug. Een ergonomische bureaustoel zorgt ervoor dat de gebruiker in een juiste houding zit, waardoor de druk op de rug en nek wordt verminderd. Dat is niet onbelangrijk, want veel mensen hebben de neiging om voorover te leunen op hun bureaustoel. Het is wel belangrijk dat de bureaustoel goed wordt afgesteld. Sommige bedrijven laten daarom jaarlijks een ergonoom op het werk langskomen. De ergonoom adviseert dan de medewerkers en beantwoordt eventuele vragen.

Goed voor de bloedcirculatie

De bloedcirculatie in je lichaam heeft een belangrijk nut. Het bloed zorgt er namelijk voor dat zuurstof alle delen van het lichaam bereikt, net als de nuttige stoffen die je spieren en organen nodig hebben. Wanneer je lange tijd in een onjuiste houding zit, kunnen de benen en voeten worden bekneld, waardoor er een verminderde bloedcirculatie ontstaat. Dit kan leiden tot vermoeidheid, (spier)pijn en zelfs in een trombose. Een ergonomische bureaustoel biedt ondersteuning en verbetert de bloedcirculatie. Dat doet het door je een gezonde houding te laten aannemen.

Goed voor werkgever en werknemer

Een andere belangrijke reden waarom ergonomische bureaustoelen aan te raden zijn, is omdat ze de productiviteit verhogen. Het klinkt vreemd, maar eigenlijk is het heel logisch. Vermoeidheid en fysieke ongemakken kunnen namelijk resulteren in minder productiviteit en zelfs in ziekteverzuim. Als je daarentegen comfortabel zit, kun je je beter concentreren en dus productiever zijn. Pijn en ongemak zorgt niet voor afleiding.

Een verbeterde productiviteit is uiteraard altijd een voordeel voor de werkgever. En natuurlijk zal de werknemer maar al te blij zijn dat hij of zij het werk op een efficiënte en pijnloze wijze heeft kunnen klaren. Aanvullend is er een extra voordeel voor de werkgever: doordat pijn en andere ongemakken worden voorkomen, is het ziekteverzuim beperkt. Dat zijn minder dagen gewaarborgd loon en meer dagen effectieve arbeid.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…