Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Waarom een saunabezoek een must is voor je mentale gezondheid

Gezond.be
4 min read

Geschreven met input van saunakoning.nl.

Stress, overspannenheid, onrust en angst zijn niet meer weg te denken uit onze prestatiemaatschappij. Ook de komst van Covid-19 heeft een impact gehad op onze mentale gezondheid. Zowel jongeren als ouderen ondervinden steeds meer de kwalijke gevolgen van te veel stress. Je fysieke en mentale gezondheid kan er immers zwaar onder lijden. Wellness, ontspanning en tot rust komen zijn essentieel om stress te reduceren en je gezondheid te verbeteren. Maar hoe doe je dat?

Een saunabezoek heeft ontzettend veel gezondheidsvoordelen. Naast de positieve effecten op je fysieke welzijn, kan het ook wonderen doen voor je stressniveaus.

Welke type sauna kies je het best?

Er zijn twee types: een traditionele sauna en een infrarood sauna. In een gewone sauna wordt de lucht verhit tot zo’n 100 °C, terwijl in een infraroodcabine de warmte ontstaat door de infraroodstralen. De temperatuur ervan ligt lager, op maximaal 55 °C.

Dat maakt dat je in een infrarood sauna minder hevig transpireert. Daardoor voer je wat minder gifstoffen af dan in een klassieke sauna, maar is de hitte beter te verdragen. De lucht is minder bedrukkend, wat het aangenamer maakt om in te vertoeven.

Beide saunatypes hebben een positieve impact op je gezondheid. De klassieke sauna is het meest geschikt voor mensen met een goede fysieke gezondheid die houden van de hitte. Als je snel ongemakkelijk wordt in intense hitte, een zwakkere gezondheid hebt of een zwak hart hebt, is een infrarood sauna de betere optie.

Welke positieve effecten heeft een saunabezoek op je gezondheid?

Mensen met hoge stressniveaus, zware vermoeidheid en een zwakkere gezondheid zijn zonder twijfel gebaat bij een saunabezoek. De infrarood sauna is het minst intens en ook het makkelijkst te bezoeken. Je kan immers makkelijker een infraroodcabine thuis installeren en het is ook sneller opgewarmd dan een traditionele sauna.

Ontspannend effect

Warmte zorgt ervoor dat je spieren ontspannen. Als je regelmatig stress hebt, zijn je spieren vaak verkrampt. De infraroodstralen helpen de bloedvaten te verwijden, waardoor spanning en spierkwaaltjes afnemen. Ook hoofdpijn, een veel voorkomend symptoom van stress, neemt af. 

Betere bloeddoorstroming

Door de warmte van de infraroodstralen zetten je bloedvaten uit. Bloed kan daardoor beter stromen. Een goede bloedcirculatie helpt afvalstoffen af te voeren. Ook de huid ondervindt daar een positief effect van: dode huidcellen en onzuiverheden worden geëlimineerd.

Zuiverend effect

Door de betere bloedcirculatie en het transpireren worden de huid en het lichaam ontgift. Omdat je lichaamstemperatuur stijgt door de warmte, worden de witte bloedcellen geactiveerd, net zoals dat bij echte koorts zou gebeuren. Een regelmatig saunabezoek kan zo je weerstand verhogen.

Na een deugddoende sauna voel je je ontspannen en helder van geest. Drink achteraf voldoende water om je lichaam opnieuw te hydrateren. Blijf warm ingeduffeld of neem een lauwe douche om het effect te verlengen en te genieten van het relaxte gevoel.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…