Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Waarom hebben mensen seks?

Anja
3 min read

De meeste mensen zullen er niet elke dag bij stil staan, maar het hebben van seks is eigenlijk minder logisch dan vaak wordt gedacht. Uiteraard is het hebben van seks noodzakelijk om een soort in stand te kunnen houden. Dit was echter wellicht ook op andere manieren mogelijk geweest. Zeker vandaag de dag zijn er ook andere wegen te bewandelen om de mensheid in stand te houden. Denk hierbij maar eens aan de techniek om te klonen.

Seks als middel tot voorplanting

De enige manier om je soort in stand te kunnen houden, is het nodig om seks te hebben. Hier zijn altijd een man en een vrouw bij nodig, mits je alles op een natuurlijke manier wilt laten verlopen. Door seks te hebben kan er namelijk een zwangerschap ontstaan waardoor je je genetische informatie, samen met die van je sekspartner, doorgeeft aan het nageslacht.

Andere redenen voor seks

Voortplanting is voor de mens uiteraard niet de enige redenen om seks te hebben met elkaar. In bepaalde gevallen is iemand gewoon seksueel opgewonden en wil hij of zij, een oerdrift bevredigen. Verder kun je uit liefde graag zo dicht mogelijk bij je lief zijn. Er zijn echter ook mensen die seks hebben om een meer praktische reden, zoals om een gewenste carrière een extra duwtje in de goede richting te geven, maar ook om optimaal te kunnen profiteren van een werknemer met veel ambities.

Seks kan tevens worden gebruikt als een soort ruilmiddel. Denk maar eens aan situaties in het uitgaansleven waarin mensen seks hebben met elkaar voor een drankje, wat sigaretten of een lift richting huis. Daarnaast zullen er ook altijd mensen zijn die seks hebben met een ander voor het geld. Als je het dan ook strikt neemt, is het hebben van seks voor een consumptie in het café niet zo heel ver verwijderd van het bedrijven van prostitutie.

Seks als dwangmiddel

In sommige gevallen zal seks echter helemaal niets positief voor je opleveren. Je zult er zelfs een heleboel ellende aan overhouden, zoals het geval zal zijn als je bent verkracht of te maken hebt gehad met andere vormen van seksueel geweld. Helaas komt deze vorm van seks nog altijd op vrij grote schaal voor, zelfs meer dan de meeste mensen denken. Slachtoffers van dit soort seksuele delicten schamen zich echter nog te vaak om erover te praten of om aangifte te doen tegen de dader(s). Om die reden is het voor veel mensen dan ook nog een groot raadsel waarom iemand nu werkelijk overgaat tot het plegen van een zedendelict. Vaak echter wordt uitgegaan van machtswellust of machtsmisbruik.

Bewust geen seks hebben

In onze maatschappij zijn er nog altijd een aantal mensen dat er bewust voor kiezen om geen seks te hebben. Aan dit besluit kan onder andere een religieuze overweging ten grondslag liggen. Er zijn echter ook mensen die zich zo erg voor (een deel van) hun lichaam of een beperking schamen dat zij geen seks durven te hebben. Maar soms kom je ook gewoon niet de juiste persoon tegen met wie je seks wilt hebben. 

Door Anja

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…