scrollTop top

Waarom je je handen niet meer moet drogen aan een handdroger

Waarom je je handen niet meer moet drogen aan een handdroger

Het lijkt een makkelijke manier om droge handen te krijgen na een toiletbezoek: de handdroger. Het gaat lekker snel en je hebt er geen slappe papiertjes of vieze handdoeken meer bij nodig. Maar de moderne handdrogers zijn lang niet zo perfect als iedereen denkt. In dit artikel vertellen we jou waarom dat zo is.

Bacteriën

Misschien voel je de bui al een beetje hangen. Je hebt net je handen gewassen en wilt ze nu dus weer droog maken met de handen droger. Droog worden ze er misschien wel van, maar het feit dat je ze net hebt gewassen wordt weer ongedaan gemaakt. De handdrogers van tegenwoordig blijken namelijk een ultieme broedplaats voor bacteriën. Toch jammer als je handen net schoon waren. 

Onderzoeken

Er zijn een aantal onderzoeken gedaan naar de hoeveelheid bacteriën in handdrogers. In één van de onderzoeken is de verspreiding van een virus nagebootst. Onderzoekers kregen een virus op hun hand en gingen vervolgens hun handen afdrogen. Daarna werd de snelheid waarmee het virus zich verspreidde tussen een normale handdroger, snelle handdroger en een ouderwets papiertje vergeleken. De snelle handdroger bleek verreweg het snelst het virus te verspreiden.

Na het droogmaken van je handen met een snelle handdroger, blijk je 1300 keer meer bacteriën op te lopen dan wanneer je je handen droogt met een papiertje.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  231.188.893
 • Aantal
  doden
  4.740.152
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  1.233.723
 • Aantal
  doden
  25.554

Schrijf je in op “Gezond Vandaag” en ontvang de beste artikels dagelijks in je mailbox!