Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Waarom krijgen we sproetjes?

Anja
1 min read

Heel veel mensen hebben sproetjes, de een veel meer dan de ander. Sproeten zijn kleine bruine vlekjes, meestal zo klein als een speldenknopje. Ze voelen glad aan, sproetjes veroorzaken geen bultjes op de huid. Sproeten ontstaan door het clusteren van melanine ofwel pigment. Maar waarom krijgen we eigenlijk sproetjes?

1. Familie

Als iemand binnen de familie veel sproeten heeft, dan is de kans groot dat de broer of zus de sproetjes ook heeft of kan ontwikkelen. Families hebben vaak hetzelfde huidtype, waardoor ze ook vaak te maken hebben met dezelfde huidaandoeningen.

2. Huid en haar

Mensen met rood haar en een bleke huid hebben de grootste kans op sproeten. Daarnaast kunnen mensen met blond of bruin haar natuurlijk ook sproeten ontwikkelen. Hoe bleker je huid en hoe lichter je ogen, hoe meer kans je hebt om sproeten te krijgen.

3. Zon

Wanneer de huid wordt blootgesteld aan de zon, neemt de kans toe dat sproeten ontstaan of donkerder worden. Sproeten zijn een teken dat de huid is blootgesteld aan UV-straling en dat het lichaam bezig is om de huid te repareren.

Door Anja

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…