Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Waarom is roddelen zo plezant?

Anja
2 min read

Roddelen is negatief spreken over een persoon die er niet bij is. Dat klinkt best gemeen. Toch doen we het allemaal. We proberen om het niet te doen, maar dat is zo lastig. Waarom is roddelen toch zo plezant?

Spreken over elkaars splinters

Roddelen is een goede manier van afreageren. Vooral op de mindere persoon. Het geeft je een machtig gevoel, want jij bent beter. In de Bijbel staat treffend: ‘Oordeel niet over de splinter in het oog van een ander, terwijl u de eigen balk in uw oog niet kunt zien’.  Vaak wordt er geroddeld vanwege onzekerheid of jaloezie. Of wordt roddelen gebruikt om een vriendschap te vormen. Samen tegen die ene persoon gaan, maakt sterk. Iemand kan ook roddelen om bij een groep te blijven. Of zelfs roddelen om iemand weg te pesten.

Wat doe je ertegen?

Als je roddelen niet fijn vindt, kun je er wat tegen doen. Roddel als allereerst zelf nooit. Dat kan aan het begin knap lastig zijn. Het is wel een lucratieve investering. Want als jij zelf minder roddelt, heb je ook minder het idee dat anderen dat over jou doen. Dat geeft rust.

Als je zelf niet roddelt, kan dat je de kracht geven om tegen roddelende personen in te gaan. Durf dat ook. Vaak moet je als roddelaar flink op de feiten gedrukt worden om de waarheid te kunnen zien. Geef verder het voorbeeld. Je kunt best over anderen praten, positief. Als je iets niet weet over een ander, kun je diegene beter vragen.

Roddelen is ook afhankelijk van de context. Waarschijnlijk vind je het minder erg op je werk, dan tussen je vrienden. Je kunt in ieder geval duidelijkheid scheppen. Bespreek met elkaar; we hebben geen tolerantie voor roddelen. Het klinkt als regels voor peuters, maar ze zijn wel effectief. ‘Wij praten mét elkaar, niet over elkaar!’

 

Maar: roddelen maakt je wel gezond en gelukkig

Door Anja

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…