Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wat doet stress met onze huid?

7 min read

Vaak komen er mensen bij me met uitspraken als “Ik heb dringend een verzorging nodig, mijn huid ziet er niet meer uit!” of ” Ik heb zo een stressvolle periode achter de rug!” 

We rennen en vliegen en lopen van her naar der: kinderen naar school, sportschool, buitenschoolse activiteiten, supermarkt, onverwacht doktersbezoek en ga zo maar door. Het leven is soms zo stressvol en daar worden we niet mooier van… Ontdek hieronder alvast vijf redenen om regelmatig te ontspannen en goed in je vel te blijven zitten!

De sporen van stress op je huid

Een beetje stress houdt ons scherp. Onder invloed van stress maakt het lichaam cortisol aan, een hormoon zoals adrenaline. Cortisol zorgt ervoor dat energie die in de cellen van je lichaam opgeslagen zit, snel beschikbaar komt. Zo kunnen we snel handelen of presteren onder druk, spanning of bij gevaar. Handig, maar zo’n situatie moet niet te lang duren. Chronisch verhoogde cortisolwaarden zijn namelijk heel ongezond. De hormoonbalans raakt verstoord, evenals de bloedsuikerspiegel, cholesterolwaarden en vetstofwisseling. Langdurige stress veroorzaakt zo veel schade aan hart en vaten, we worden dikker en vermoeider. Maar voortdurende hoogspanning trekt ook zichtbare sporen in de huid.

Puistjes en irritatie

Dat je meer last hebt van puistjes bij drukte is geen toeval of onzin. Uit onderzoek blijkt dat stress de huid vatbaarder maakt voor bacteriën, waardoor bijvoorbeeld acne kan verergeren. Cortisol verstoort niet alleen de barrièrefunctie, het vermindert ook het aantal stofjes in de huid dat ons beschermt tegen ‘aanvallen’ van buitenaf. Tegelijkertijd raakt de talgproductie verstoord. Het gevolg: de huid wordt gevoeliger en onrustiger.

Doffe en droge huid

Wanneer je voortdurend blootstaat aan stress en spanning komt ook het natuurlijke proces van celvernieuwing onder druk te staan. Ook de productie van stoffen die de huid vet en gehydrateerd houden, neemt af. Hierdoor raakt de barrièrefunctie van je huid verstoord en zal er bovendien ook meer vocht uit de huid verdampen. Dit merk je aan alle kanten: de huid wordt een stuk doffer en droger.

Sneller oud

Maar stress doet nog meer. Stress maakt oud. En dan hebben we het niet alleen over een vermoeide uitstraling of grauwe gelaatskleur. Stress versnelt letterlijk het verouderingsproces. Ook in de huid. Chronische stress pleegt een aanslag op de aanmaak van collageen en elastine in de huid, de stoffen dus die de huid stevig en soepel houden. Ook zorgt aanhoudende stress voor meer vrije radicalen en een versnelde afbraak van ons genetisch materiaal. Hierdoor stopt de cel eerder met delen en verouderen we.

Eczeem en psoriasis

Wie last heeft van huidziekten als eczeem of psoriasis zal zelf al lang hebben ondervonden dat stress en kopzorgen de huid geen goed doen. Onderzoek heeft dat ook regelmatig onderstreept. Zo zagen Britse wetenschappers een flinke toename van deze en andere huidaandoeningen ten tijde van de kredietcrisis.

Overal donshaartjes

Rimpels, wallen, een doffe, droge en onrustige huid… De lijst ongezonde effecten van aanhoudende stress is lang. Stress blijkt zelfs in extreme gevallen het hormoonsysteem zodanig te kunnen verstoren dat zich haartjes in het gezicht vormen.

Zorg goed voor jezelf

Goed voor jezelf zorgen is kortom allesbehalve overbodige luxe. Voor de binnen- én buitenkant. Juist in tijden van drukte. Maak van ontspannen maar gewoon een agendapunt. Probeer goed te blijven eten en bewegen en neem liever geen voorschot op je slaapuren. En vergeet dan natuurlijk niet om ook je huid een beetje extra in de watten te leggen en te kalmeren. Gebruik producten die hoge concentraties actieve ingrediënten bevatten en die de huidbarrière helpen versterken, de vochtbalans herstellen en de huidveroudering tegengaan.

Wil je meer lezen over wat stress nu doet met je huid? Of wil je yoga-oefeningen die jouw huid helpen verjongen en ook je stressniveau naar beneden haalt? Lees dan zeker meer in Huidverjonging op maat!

Met een eigen skincare clinic in Oostende en haar  boek  Huidverjonging op maat wordt Karoline Van de Mergel in de skincare wereld gezien als een pro in haar vak. Als huidexperte voorziet ze de Gezond.be-lezers van vele tips en weetjes over de huid en hoe je die optimaal kan verzorgen. Meer weten over Karoline of Beautyfulskin? Bekijk dan zeker eens de site van Beautyfulskin! Ontdek hier ook meer over haar boek Huidverjonging op maatEen boek vol tips en weetjes, nuttige informatie, oefeningen en recepten.

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…