Nog tot en met woensdag is het Week van het Konijn. Wil je jezelf en je kroost eens verwennen met iets speciaal? Wij delen drie heerlijke recepten met konijn van Lekker van bij ons.
Kapsalon met konijn en groentefrietjes
Benodigdheden voor vier personen
- 600 g aardappelen
- 2 wortelen
- 1/4 knolselder
- 5 el olijfolie
- 1 kl kippenkruiden
- 1 ajuin
- 400 g konijnfilets
- 1 kl shoarmakruiden
- 4 el Brugge kaas (gemalen)
- 1 teentje knoflook
- 120 g yoghurt
- 80 g mayonaise
- ijsbergslag
- chilisaus
- peper en zout
Bereidingswijze
- Schil de aardappelen, wortel en knolselder. Snijd alles in gelijke frietjes.
- Meng de olijfolie, kippenkruiden en peper en zout. Giet over de groentefrietjes op een bakplaat en zet in een voorverwarmde oven op 185°C gedurende 20 à 25 minuten of tot de frietjes gaar en goudbruin zijn.
- Pel en snipper de ui fijn. Snijd de konijnfilet in stukken.
- Verhit een scheutje olijfolie en bak de ui en het konijn gaar, kruid met shoarmakruiden, peper en zout.
- Pel en plet de knoflook. Meng de knoflook met de yoghurt, mayonaise en kruid met peper en zout.
- Leg de frietjes in een ovenschaal, beleg met de reepjes konijn en gemalen kaas en zet nog kort in de oven tot de kaas gesmolten is. Serveer met looksaus, chilisaus en ijsbergsla.
Konijnenbouten met gremolata, wortelen en parelcouscous
Benodigdheden voor vier personen
- 8 konijnenbouten
- 20 g boter
- 4 el olijfolie
- peper en zout
Voor de parelcouscous
- 300 g parelcouscous
- 100 g peultjes
- 100 g gedroogde abrikozen
- 100 g spinazie
Voor de wortelen
- 100 g jonge wortelen
- 1 el ras el hanout
- 1 el agavesiroop
Voor de gremolata
- 1/2 bos peterselie
- 2 teentjes knoflook
- 1 citroen (zeste)
Voor de kruidenolie
- 1/2 bos koriander
- 1/2 bos bieslook
- 1 teentje knoflook
- 100 ml olijfolie
Bereidingswijze
Het vlees
- Verhit de boter en 2 el olijfolie in een braadpan en bak de bouten goudbruin aan beide kanten. Draai het vuur zacht en zet een deksel op de pan. Gaar de bouten 10 minuten rustig verder.
De parelcouscous en de wortelen
- Kook de parelcouscous zoals vermeld op de verpakking.
- Verwarm de oven voor op 200° C.
- Schil de wortelen en schik op een met bakpapier beklede bakplaat. Kruid met ras el hanout en agavesiroop. Kruid met peper, zout en meng er 2 el olijfolie onder.
- Bak de wortelen gaar in de oven, ongeveer 20 minuten.
- Kook de peultjes kort in kokend gezouten water. Giet af en laat de peultjes schrikken onder koud stromend water.
- Snijd de abrikozen in kleine gelijke stukken.
De gremolata
- Spoel en hak de peterselie fijn. Rasp er de knoflook onder en zeste van citroen. Zet aan de kant.
De kruidenolie
- Hak de koriander en bieslook grof. Doe in een maatbeker met knoflook en olijfolie. Mix glad en breng op smaak met peper en zout.
Afwerken
- Meng de wortel, peultjes, spinazie en abrikozen onder de parelcouscous. Giet er de kruidenolie bij en meng alles goed onder elkaar. Kruid eventueel met peper en zout.
- Serveer de konijnenbouten met de parelcouscous en werk af met gremolata.
Broodje pulled rabbit met barbecuesaus
Benodigdheden voor vier personen
- 4 konijnenbouten
- 4 hamburgerbroodjes
- 100 g gemengde sla
- 1/2 komkommer
- 8 radijzen
- 2 lente-uien
- 1/2 citroen (sap)
- 1 el olijfolie
Voor de spice rub
- 10 g gerookt paprikapoeder
- 10 g komijnpoeder
- 20 g kandijsuiker
- 10 g konijnkruiden
- olijfolie
- 300 ml troebel appelsap
- peper
Voor de barbecuesaus
- 1 ui
- 50 g kandijsuiker
- 50 g honing
- 300 ml donker abdijbier (Orval of Ciney)
- 100 ml ketchup
- 50 ml sojasaus
- Tabasco
Bereidingswijze
De dag voordien (de spice rub)
- Verwarm de oven voor tot 150°C.
- Meng alle kruiden, bruine suiker en een scheut olijfolie. Wrijf de konijnenbillen royaal in met de marinade.
- Leg de gekruide bouten in een ovenschaal, giet er het appelsap bij en dek af met aluminiumfolie.
- Plaats in de voorverwarmde oven gedurende 2u en 30 minuten. Draai daarna de oven uit en laat de konijnenbouten een nachtje rusten en afkoelen.
De dag zelf
- Snipper voor de barbecuesaus de ui fijn en stoof op een matig vuur met de ketchup, bruine suiker, bier, honing, sojasaus en een beetje tabasco naar eigen smaak.
- Laat de saus 30 minuten pruttelen op een zacht vuur, tot ze voor de helft is ingekookt.
- Pluk het vlees van de gare bouten, trek het met 2 vorken uit elkaar en roer er de helft van de barbecuesaus doorheen
- Spoel de gemengde sla en zwier droog.
- Maak een vinaigrette van de olijfolie, citroensap en peper en zout. Besprenkel over de salade.
Snijd de radijsjes in flinterdunne plakjes, eventueel met behulp van een mandoline. - Snijd de komkommer in lange dunne plakken met een dunschiller of mandoline.
- Snijd de broodjes doormidden.
- Beleg ze met de salade, komkommerplakjes, radijsjes en een flinke schep van het vlees. Dek af met het broodje en serveer meteen.