Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wetenschappelijk doorbraak: ziet jouw huid er binnenkort 30 jaar jonger uit?

Lisa Piotti
3 min read

Wetenschappers slaagden erin om menselijke huidcellen te verjongen met maar liefst 30 jaar. De cellen worden verjongd zonder dat ze hun functie verliezen. Dat blijkt uit een studie van het Babraham Institute gepubliceerd in het tijdschrift eLife.

Tijdens het experiment werden oudere huidcellen blootgesteld aan een mengsel van chemicaliën, waardoor de huidcellen zich herprogrammeerden en zich vervolgens jeugdiger gedroegen. Zo produceerden de nieuwe cellen onder ander meer eiwitten die helpen wonden te genezen.

Volgens onderzoekers zou het resultaat van de experimenten technieken tot stand kunnen brengen die ouderdomsziekten kunnen afwenden. Op die manier zouden we ziektes als Alzheimer en cataract kunnen aanpakken of zelfs genezen.

Verjongen zonder herprogrammering

Onderzoeker dr. Diljeet Gill legt uit hoe het onderzoek gebruikmaakte van technieken waarmee men leeftijdsgerelateerde biologische vaststellingen in menselijke cellen kan meten. ‘We konden dit toepassen op ons experiment om de mate van herprogrammering te bepalen die onze nieuwe methode bereikte.

‘We hebben bewezen dat cellen kunnen worden verjongd zonder hun functie te verliezen en dat verjonging erop gericht is oude cellen weer enige functie te geven. We zagen ook een omkering van verouderingsindicatoren in genen die in verband worden gebracht met ziekten, is bijzonder veelbelovend voor de toekomst van dit werk’

Het onderzoek werd geleid door Professor Wolf Reik. Volgens hem hebben de bevindingen veelbelovende implicaties. ‘Uiteindelijk kunnen we misschien genen identificeren die verjongen zonder cellen te herprogrammeren, en ons specifiek op die genen richten om de effecten van veroudering te verminderen. Deze aanpak belooft waardevolle ontdekkingen die een verbazingwekkende therapeutische horizon zouden kunnen openen.’

iPS-Methode aanpassen

Het klinkt natuurlijk veelbelovend, maar een echte doorbraak werd nog niet bereikt. Wetenschappers gebruikten in het onderzoek de iPS-methode, waarmee stamcellen worden aangemaakt. Die methode is niet veilig en kan verhoogde risico’s van kanker met zich meebrengen.

Professor Reik is er wél van overtuigd dat zijn team een alternatieve, veiligere methode zou kunnen vinden. ‘Het doel op lange termijn is niet zozeer de levensduur verlengen, maar wel de menselijke gezondheidsduur verlengen, zodat mensen op een gezondere manier ouder kunnen worden’, zegt hij tegen de BBC.

Bron: businessam.be

Door Lisa Piotti

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…