Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zo word (en blijf) je gelukkig op het werk

Irma Kroon
6 min read

Kan jouw situatie op het werk wel wat beter? Kun je wel een oppepper gebruiken om de dagen door te komen? Het is natuurlijk erg belangrijk om gelukkig te zijn op je werk. Als je elke dag met hangende pootjes vertrekt, zul je in het dagelijks leven niet enorm gelukkig zijn. Gelukkig zijn er een aantal tips die je kunnen helpen om gelukkiger te worden op het werk en dit ook vast te houden.

Tip #1: Maak niet alleen jezelf, maar ook je collega’s gelukkig

Als je zelf gelukkig wilt zijn, is het ook belangrijk om anderen gelukkig te maken. Dit komt doordat je het zelf een fijn gevoel vindt om iemand anders gelukkig te zien.

Er zijn een aantal gemakkelijke manieren om iemand anders blij te maken. Bedank bijvoorbeeld een collega voor het harde werk dat hij of zij heeft geleverd of voor de goede vergadering. Ook kun je een collega een compliment geven. Het is hierbij wel van belang dat je een specifiek compliment geeft en benoemt wat je precies waardeert.

Tip #2: Heb een nieuwsgierige houding

Een van de problemen die ervoor kan zorgen dat je ongelukkig bent op je werk is dat je heel vaak oordeelt. Je velt vaak meteen een oordeel over collega’s over situaties, waardoor je op een negatieve manier nadenkt. Het is namelijk vaak zo dat oordelen negatieve gevoelens en gedachtes met zich meebrengt.

Daarom kun je beter op een andere manier situaties benaderen: door op een nieuwsgierige manier te denken. In plaats van je te storen aan dingen, probeer je het positieve en interessants te zien. Hierdoor maak je meer ruimte voor positieve gedachten, wat een hoop extra energie oplevert.

Toon interesse en zie het positieve in dingen
Toon interesse en zie het positieve in bepaalde situaties

Tip #3: Vraag om hulp als het nodig is

Je hoeft echt niet alles alleen op te kunnen lossen. Soms is het prima om hulp te vragen als je dit nodig hebt. In plaats van uren op een probleem te blijven hangen, kun je om input vragen van collega’s, waardoor het opeens een stuk gemakkelijker kan worden. Dit scheelt niet alleen heel veel onnodige tijd, maar ook een hoop ergernissen en teleurstellingen.

Daarnaast verhoog je hiermee ook het geluk van je collega, aangezien het altijd fijn is om iemand te kunnen helpen en om hulp gevraagd te worden.

Tip #4: Blijf leren

Als je al een langere periode bij hetzelfde bedrijf werkt en dezelfde baan uitoefent, zul je steeds minder leren. Hierdoor wordt je werk saai en heb je het idee dat je in een sleur zit waarbij iedere dag precies hetzelfde is. Daarom is het belangrijk om jezelf te blijven pushen en zorgt dat je voor nieuwe uitdagingen komt te staan.

Je kunt bijvoorbeeld meer gaan leren over innovaties in je vakgebied of huidige veranderingen die van toepassing zijn op je baan. Door steeds nieuwe dingen te leren zal je werkgeluk verhogen en daarnaast draagt het enorm bij aan de ontwikkeling van jezelf.

Tip #5: Straal een positieve houding uit

De energie van mensen om je heen heeft ook een effect op jou. Door zelf de eerste stap te zetten en positief over te komen, zullen mensen dit ook van je overnemen.

Probeer daarom meer te glimlachen naar de collega’s om je heen en bouw diepere connecties met een paar mensen.

Als je de passie in je werk verspreidt, zul je dit ook terugkrijgen en zul je een hoop meer werkgeluk ervaren.

Tip #6: Bijdragen aan een hoger doel

Het is logisch dat je je niet meer zo gelukkig voelt op je werk als je het idee hebt dat je niet echt iets nuttigs doet. Het is bewezen dat mensen die doelen op de langere termijn nastreven een stuk gelukkiger zijn. Het is fijn om op je werk iets bij te dragen en hier ook echt iets van terugziet.

Mensen die vertrouwen krijgen en verantwoordelijkheden mogen dragen zijn vaak een stuk gelukkiger en trotser op het werk dat ze doen.

Houd er hier wel rekening mee dat de doelen die je stelt wel realistisch moeten zijn. Als je te grote doelen stelt zul je weinig positieve feedback krijgen en weinig doelen daadwerkelijk behalen.

Tip #7: Verdoe je tijd niet door jaloezie

Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten. De ene collega zal beter zijn op een bepaald vlak dan jij, maar vergeet niet dat jij ook een unieke mix bent van talenten en vaardigheden.

Het heeft geen zin om jaloers te zijn, maar het is beter om trotser te zijn om dingen die jíj kan.

Tip #8: Geef je eigen grenzen aan

Soms kan het zo zijn dat het werk wat je doet op dit moment te zwaar is. Als je bijvoorbeeld veel verantwoordelijkheden hebt en strakke deadlines, kan het zijn dat dit op een gegeven moment zijn tol eist.

Geef daarom op tijd aan als je het niet meer volhoudt en luister naar je eigen lichaam. Je gezondheid is het belangrijkste en door goed naar jezelf te luisteren en grenzen te stellen kun je een burn-out voorkomen.

Door Irma Kroon

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…