Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zelfreflectie: wat zijn de voordelen en hoe pak je het aan?

Gezond.be
4 min read

Heb jij soms het gevoel dat je jezelf niet zo goed kent? Of ken je jezelf juist wel goed en wil je bepaalde zaken veranderen? Met zelfreflectie kijk je vanop een afstand naar jezelf. Dat is niet gemakkelijk, maar het kan er wel voor zorgen dat je tot inzichten komt. In dit artikel gaan we dieper in op de voordelen van zelfreflectie en hoe je het juist kan aanpakken.

Wat zijn de voordelen van zelfreflectie?

Door te reflecteren over je eigen gevoelens en handelingen, kan je een beter zicht krijgen op je persoonlijkheid en zelfontwikkeling. Zelfreflectie zorgt ervoor dat je nadenkt over wat er is gebeurd, hoe je in een bepaalde situatie reageerde en hoe je je daarbij voelde. Door na te denken over die zaken, kan je ook stilstaan bij wat je in de toekomst eventueel wil veranderen. Daarnaast is zelfreflectie ook een goede manier om tot rusten te komen en je gedachten even op een rijtje te zetten.

Zelfreflectie doe je alleen en vraagt wat discipline. Daarom kan het handig zijn om zelfreflectiemomenten in te plannen. In het begin kunnen zelfreflectiemomenten lastig zijn, maar op lange termijn werpen ze wel hun vruchten af. Kies momenten die het meest praktisch zijn voor jou. Zelfreflectiemomenten hoeven ook niet te lang te duren. Vaak is vijf tot minuutjes voldoende. Als je langer aan reflectie wil doen, mag dat natuurlijk. Belangrijk is dat jij je er goed bij voelt.

Hoe kan je aan zelfreflectie doen?

Pen het neer

Je kan je zelfreflectie schrijven in een dagboek of in een boek met voorgedrukte reflectievragen. Je kan ook aan de slag gaan met digitale tools. Een dagboek doet je bewust nadenken over wat je aan het neerpennen bent. Een boek met voorgedrukte reflectievragen kan nuttig zijn wanneer niet je precies weet wat je nu juist wil opschrijven. Ook digitale tools, zoals apps en notitieprogramma’s of een simpel Word-document, kan je gebruiken om de zaken die in je opkomen te noteren.

Praat met iemand die je vertrouwt

Het is niet omdat je zelfreflectie alleen doet dat je er niet over mag praten. Spreek af met iemand die je vertrouwt en vertel over de reden waarom je aan zelfreflectie doet, tot welke inzichten je al bent gekomen, hoe je het juist aanpakt… Misschien wil je bepaalde zaken aanpassen en kan die persoon je daarbij helpen. Het is ook nuttig om te luisteren naar wat de ander te zeggen heeft over zijn of haar eigen gevoelens en gedachten. Wat de ander zegt, kan je spiegelen aan je eigen situatie. Zo kan je er iets uit leren.

Doe het terwijl je beweegt

Schrijven is nuttig als je aan zelfreflectie wil doen, maar je hebt niet per se altijd een schrift of laptop nodig. Je kan je gedachten ook op orde zetten terwijl je wandelt, fiets, rolschaatst, aan yoga doet … Tijdens die momenten kan je niet met tien dingen tegelijk bezig zijn, waardoor je de tijd hebt om even aan zelfreflectie te doen.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…