Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zo gezond is jullie gebit: 5% poetst niet elke dag zijn tanden

4 min read

5% van onze lezers poetst minder dan één keer per dag zijn tanden. Dat blijkt uit de ‘Hoe gezond is jouw gebit?’-test die we enkele maanden geleden lanceerden op onze website. Maar liefst 1.202 lezers namen hieraan deel. We zetten de meest opmerkelijke resultaten op een rijtje.

Op tv, in tijdschriften, in de bioscoop, overal zie je een heleboel reclame-advertenties over elektrische tandenborstels. Toch poetst 57% van de lezers nog steeds handmatig. Het idee dat iedereen intussen een elektrisch exemplaar heeft, klopt dus niet.

Bijna niemand flost dagelijks

Het grootste deel van onze lezers heeft een gezonde tandhygiëne. 51% poetst 2 tot 3 keer per dag zijn of haar tanden. Gebruikelijk gaat het dan om ’s morgens, ’s middags en ’s avonds. 61% poetst tussen 1 à 2 minuten per poetsbeurt. Dat is eigenlijk te kort, want tandartsen raden aan om bij voorkeur 3 minuten te poetsen. Flossen is minder ingeburgerd, slechts 15% doet het dagelijks. Door te flossen verwijder je plak en etensresten uit gebieden in de mond waar de tandenborstel niet bij kan. Een belangrijke aanvulling op het poetsen dus.

Meer dan 2/3de van onze lezers geeft aan een halfuur of korter voor en na het eten te poetsen. Dat is niet aan te raden, want hierdoor dringt het zuur dieper in je tandglazuur en de laag die eronder ligt. Wacht dus zeker een halfuur tot een uur met poetsen en voorkom zo slijtage aan je gebit. Nog opmerkelijk: 5% geeft toe dat hij of zij minder dan 1 keer per dag een tandenborstel gebruikt. Die groep kan toch best eens binnenspringen bij de tandarts.

Wanneer nieuwe tandenborstel?

Een tandenborstel of opzetborstel moet je elke 3 maanden vervangen. Na slechts enkele weken bevat je tandenborstel al miljoenen bacteriën en is hij eigenlijk versleten. 54% van onze lezers volgt dit advies en vervangt ten laatste na 3 maanden zijn borstel. 16% gebruikt zijn borstel een jaar of zelfs langer.

Al bij al scoorden onze lezers goed op de test, die we opstelden in samenwerking met Onafhankelijk Ziekenfonds. 62% slaagde met vlag en wimpel en heeft een perfecte mondhygiëne, de overige 38% kregen enkele aanbevelingen in hun mailbox. Keep up the good work!

Wanneer je gebit toch verdere verzorging nodig heeft, kunnen de kosten soms hoog oplopen. Bij Onafhankelijk Ziekenfonds (OZ) kan je hiervoor een beroep doen op de tandverzekering Dentalia Plus. Hierdoor wordt preventieve tandverzorging – denk aan mondonderzoeken, verwijderen van tandsteen, enzoverder – 100% terugbetaald. Curatieve tandverzorging zoals het trekken van tanden en vullen van gaatjes wordt 80% terugbetaald, net als tandvleesaandoeningen of parodontologie en protheses en implantaten. Orthodontische behandelingen zoals blokjes en beugels worden 60% terugbetaald.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…