Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zona op het Oog – Symptomen & Behandeling

Olivier
4 min read

Zona is een vervelende aandoening waarbij je te maken krijgt met jeuk, een tintelende huid en stekende of brandende pijn op de huid. Na enkele dagen komen er blaasjes op de huid, die zich groepsgewijs manifesteren en voornamelijk rond de taille, op de buik en op de borstkas voorkomen. De ziekte wordt ook wel gordelroos genoemd en dit komt omdat de blaasjes op de huid eruit zien als een soort gordel.

Meer over deze aandoening en Zona op het oog, lees je in dit artikel. Heb je last van Zona of denk je dat je huiduitslag in de vorm van Zona op het oog hebt? Dan is het zeker verstandig om dit artikel goed door te nemen, want Zona op het oog kan erg gevaarlijk zijn.

Zona: Is het gevaarlijk?

Over het algemeen is Zona niet gevaarlijk. Je krijgt de ziekte vanzelf, maar de ziekte gaat vaak ook vanzelf weer over en neemt geen ernstige vormen aan. Dit betekent dat je je over het algemeen geen zorgen hoeft te maken als je Zona krijgt, maar wel dat je goed op moet letten hoe de ziekte zich ontwikkelt. Zona is over het algemeen namelijk niet gevaarlijk, maar kan wel gevaarlijk worden. Zo kan de ziekte bijvoorbeeld gevaarlijk worden als je Zona op het oog krijgt, simpelweg omdat het oog erg gevoelig is voor de aandoening. Meer over Zona op het oog, lees je in onderstaande alinea’s.

Lees ook: De 3 Gevaren van Zona

Zona op het oog: Symptomen

Zona komt voornamelijk op de romp voor, maar kan zich ook manifesteren op andere plekken op het lichaam. Komt Zona op je oog terecht, dan kan dit erg gevaarlijk zijn. Zo kan er door de Zona op het oog een ontsteking van de aangezichtszenuw ontstaan, waardoor bepaalde zenuwen of delen van je gezicht beschadigd raken en je deze zenuwen niet meer goed kunt gebruiken. Daarnaast kan Zona op het oog zelfs zorgen voor gedeeltelijke of algehele blindheid, wat betekent dat je met het aangedane oog minder goed of zelfs helemaal niet meer kunt zien.

Zona op het oog: Wat te doen?

Als het oog geïnfecteerd is met Zona, moet je dit zo snel mogelijk laten behandelen. Behandel je de aandoening niet snel genoeg, dan kunnen de complicaties al snel flinke schade aanbrengen aan het oog en de aangezichtszenuw en dit wil je natuurlijk voorkomen.

In de meeste gevallen wordt Zona op het oog behandeld door middel van het toedienen van speciale oogdruppels en/of speciale zalf voor op het oog. Is de Zona op het oog al vergevorderd, dan kan de arts er ook voor kiezen om meer effectieve medicatie toe te dienen door middel van een tablet of een infuus. Dit wordt echter niet snel gedaan, omdat deze behandeling vrij heftig is.

Naar de dokter met Zona op het oog

Als je vermoedt dat je Zona op het oog hebt, is het belangrijk om zo snel mogelijk naar de dokter te gaan. Door zo snel mogelijk naar de dokter te gaan, kun je snel starten met een passende behandeling om de complicaties van Zona op het oog te voorkomen en de aandoening zelf ook te verhelpen. Hoe sneller je Zona op het oog behandelt, hoe minder de schade aan het oog zal worden door deze vervelende aandoening.

Is er al sprake van verlamming van de aangezichtsspier, dan moet je binnen 72 uur beginnen met het nemen van prednison en antivirale medicatie. Deze medicijnen worden gebruikt om het virus te lijf te gaan en de schade aan het lichaam zo veel mogelijk te beperken. Afhankelijk van de ernst van de verlamming, blijf je nog wel met klachten rondlopen als je Zona niet op tijd hebt behandeld en er al sprake is van verlamming in het gezicht. 

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…