Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De 3 gevaren van Zona

Olivier
5 min read

Zona, ook wel gordelroos genoemd, is een huidaandoening die plotseling op kan treden en erg pijnlijk kan zijn. Eerst krijg je alleen last van jeuk en een branderig gevoel op de huid die aangedaan is door het huidprobleem, maar later kan de branderige pijn ook overgaan in een stekende en niet te negeren pijn op de huid. Gelukkig is Zona gemakkelijk te behandelen, wat betekent dat je nooit lang rond hoeft te lopen met dit vervelende huidprobleem.

In sommige gevallen kan Zona of gordelroos voor ernstige complicaties zorgen. Met welke complicaties je mogelijk te maken kunt krijgen, lees je in dit artikel. Ook lees je in dit artikel welke groepen meer kans hebben om de complicaties van Zona te ontwikkelen en wanneer het verstandig is om met gordelroos naar de dokter te gaan.

De drie gevaarlijke complicaties van Zona

De meeste mensen zijn snel van gordelroos af en krijgen helemaal niet te maken met de complicaties van deze aandoening, maar er zijn ook mensen die minder geluk hebben. De mogelijke gevaarlijke complicaties waar je mee te maken kunt krijgen als je Zona hebt, zijn de volgende:

  • Superinfecties: superinfecties worden veroorzaakt door bacteriën zoals streptokokken of stafylokokken. Als je een superinfectie hebt, krijg je te maken met hoge koorts en voel je je over het algemeen erg ziek.
  • Een beschadiging van de zenuwen in je gezicht: krijg je Zona in of rond je oog, dan kan deze aandoening ook zorgen voor zenuwbeschadigingen in de zenuwen van je gezicht. Het gevolg kan zijn dat je gehele gezicht of een deel van je gezicht verlamd raakt of dat je blind wordt aan het aangedane oog.
  • Acute cerebellaire ataxie: acute cerebellaire ataxie is een aandoening die je gemakkelijk kunt herkennen aan de blaasjes die door de aandoening ontstaan en voornamelijk in de buurt van je oor en je evenwichtsorgaan te vinden zijn. Door deze aandoening kun je niet alleen te maken krijgen met koorts, maar ook door stoornissen in je spraak en stoornissen in je evenwicht.

Risicogroepen voor de complicaties van Zona

De meeste mensen genezen van hun gordelroos zonder te maken te krijgen met de complicaties van deze huidaandoening, maar er zijn ook mensen die wel te maken krijgen met de vervelende complicaties van het huidprobleem. Mensen die meer kans hebben om met de complicaties van Zona te maken te krijgen, zijn de volgende:

  • Ouderen.
  • Mensen met een achterliggende (ernstige) aandoening, die al ziek waren voor ze gordelroos kregen.
  • Kinderen.
  • Mensen met een verminderd afweersysteem.
  • Zwangere vrouwen en hun ongeboren baby.

Is je weerstand verminderd en heb je nooit waterpokken gehad, dan heb je ook meer kans dat je te maken krijgt met de vervelende complicaties van een Zona besmetting. Je weerstand kan verminderd zijn omdat je net ziek bent geweest, maar ook omdat je een chronische aandoening hebt, een auto-immuunziekte onder de leden hebt of omdat je net een operatie hebt gehad.

Naar de dokter met de complicaties van Zona

Het is belangrijk om naar de dokter te gaan met jouw klachten als de klachten van de Zona besmetting zich uitbreiden of steeds erger worden. Daarnaast is het verstandig om naar de dokter te gaan als de huiduitslag van de aandoening in je gezicht komt, want dit kan gevaarlijk zijn met oog op de eventuele gordelroos in of rond het oog. Omdat je natuurlijk niet wil dat een deel van je gezicht verlamd raakt of je zelfs blind wordt aan een oog, is het in dit geval zeker verstandig om snel naar de dokter te gaan.

Door een gepaste behandeling, bijvoorbeeld door middel van diverse antivirale middelen, kan voorkomen worden dat er ernstige complicaties ontstaan en dat je door de gordelroos te maken krijgt met blijvende schade. Ga je pas naar de dokter als je al te maken hebt met de complicaties van gordelroos, dan ben je eigenlijk te laat en kan vaak niet meer voorkomen worden dat je te maken krijgt met blijvende schade. De blijvende schade kan wel beperkt worden, maar je bent al te laat om de schade nog te voorkomen. Ga dus niet naar de dokter als het al te laat is en je al complicaties hebt, maar ga voor de complicaties ontstaan en je voorkomt dat je te maken krijgt met ernstige lichamelijke problemen door een eenvoudige huidaandoening.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…