Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zonnebank is niet gezond voor je huid

Bram
4 min read

Vooral in de winter vinden veel mensen het prettig om regelmatig onder de zonnebank te gaan. Dit doet men niet alleen om een mooi kleurtje te krijgen, maar ook om de algemeen bekende winterdip tegen te gaan. Maar is een zonnebank eigenlijk wel gezond? En hoe kun je ervoor zorgen dat je op een verantwoorde wijze onder de zonnebank gaat, zodat je niet te maken krijgt met de nadelen van een zonnebank? Dat lees je in dit artikel. 

Is een zonnebank slecht voor de huid?

Een regelmatig bezoekje aan de zonnebank of een regelmatige sessie onder de zonnebank thuis, kan enkele schadelijke gevolgen voor de huid met zich meebrengen. Ja, je krijgt vitamine D binnen als je onder de zonnebank gaat, maar het probleem van veel mensen is dat zij te vaak onder de zonnebank gaan. Hierdoor profiteer je niet meer van de voordelen, maar krijg je enkel nog te maken met de schadelijke gevolgen van de zonnebank voor de huid. Dit zij de volgende nadelen.

Ten eerste neemt de kans op huidkanker toe als je te vaak en te lang onder de zonnebank gaat. Dit geldt ook voor mensen die te vaak en te lang in de zon liggen, maar omdat een zonnebank nog krachtiger is dan de zon, kan de zonnebank nog meer schade toebrengen aan de huid. Zeker als je jouw huid rood hebt laten verbranden onder de zonnebank, neemt de kans op huidkanker enorm toe. Let dus goed op als je onder de zonnebank gaat. 

Een ander nadeel van de zonnebank is het feit dat je door de zonnebank sneller een rimpelige en leerachtige huid krijgt. Dit komt omdat de zonnebank je huid uitdroogt, waarbij het vocht in de huid langzaam vervangt. Daarnaast gaat de kwaliteit van elastine en collageen in de huid achteruit, waardoor je huid leerachtig aanvoelt en er rimpelig uit ziet. Je ziet dan ook vaak bij mensen die regelmatig onder de zonnebank gaan dat ze er prachtig zonnebankbruin uit zien, maar ook een droge, rimpelige en leerachtige huid hebben

Gezond en verantwoord omgaan met de zonnebank

Omdat het bezoeken van de zonnebank erg verslavend is, is de kans groot dat je te maken krijgt met de nadelen van de zonnebank. De meeste mensen die onder de zonnebank gaan, doen dit namelijk zo regelmatig dat ze sneller te maken krijgen met de schadelijke effecten van de zonnebank. Wil je weten hoe je dit kunt voorkomen, lees dan onderstaande tips goed door. In deze tips lees je namelijk hoe je gezond en verantwoord kunt omgaan met de zonnebank, om de nadelige gezondheidseffecten uit de weg te gaan.

  1. Bouw je zonnebankkuur langzaam op. Ga niet meteen uren onder de zonnebank liggen, maar begin met tien minuten en bouw dit langzaam op.
  2. Stem jouw tijd onder de zonnebank af op het huidtype dat je hebt. Verbrand je snel of duurt het lang voor je bruin wordt, dan is het beter om niet te vaak onder de zonnebank te gaan. Deze huidtypen kunnen namelijk minder goed tegen de zon en hebben dus meer kans om te maken te krijgen met de schadelijke effecten van de zonnebank. 
  3. Ga niet onder de zonnebank als er huidkanker voorkomt in de familie. Wellicht heb jij nu ook meer kans om huidkanker te krijgen, waardoor het dus niet verstandig is om onder de zonnebank te gaan. 
  4. Ga nooit meer dan 50 keer per jaar onder de zonnebank. Dit kun je verspreiden over het gehele jaar, of verantwoord verspreiden over een kortere periode (bijvoorbeeld als je op vakantie gaat en vast wil wennen aan de zon).
Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…