Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

4 excuses die je niet langer kan inzetten om naar buiten te trekken

4 min read

Tijdens deze coronaperiode raadt de overheid aan om zoveel mogelijk naar buiten te gaan en te sporten. Wandelen is de ideale manier om voldoende te bewegen. Ben je normaal gezien met geen stokken buiten te krijgen als het niet per se nodig is? Uit een rondvraag van Partena Ziekenfonds bleek dat voor deze coronaperiode 6 op 10 werkende Vlamingen op een gemiddelde werkdag maximaal 15 minuten buitenkwam. Bij degenen die niet buiten hoeven te zijn gedurende de werkuren, liep dat aantal op tot 8 op 10. Tien procent van de ondervraagden kwam op weekdagen zelfs helemaal nooit buiten als het licht is. Akkoord, wij staan ook niet altijd te springen om bij minder goed weer naar buiten te gaan, en dan gebruiken we maar al te graag een flauw excuus om toch maar binnen te kunnen blijven. Maar tijdens deze periode is een stapje buiten zetten o zo belangrijk. Want het kan een boost zijn voor je immuunsysteem. De volgende 4 excuses gelden daarom vanaf nu NIET meer als geldige reden!

“Ik heb geen tijd”

Ah, wat een handig excuus is “ik heb geen tijd” toch! Vooral nu velen onder ons thuis moeten werken en dat nog eens moeten combineren met (jonge) kinderen. Maar even naar buiten trekken hoeft helemaal niet lang te duren, en je kunt het nuttige vaak aan het aangename koppelen. Heb je een uur middagpauze? Ga dan een wandelingetje maken in plaats van na het eten nog een halfuur op je smartphone te zitten scrollen. Of neem eindelijk die hond waar je al jaren van droomt. Die moet je sowieso elke dag uitlaten. Op die manier krijg je dagelijks de nodige beweging én frisse lucht.

“Maar het regent buiten”

Tenzij je een echt serreplantje bent, mogen frissere temperaturen of regen geen geldig excuus zijn om binnen te blijven. Trek een regenjas aan en ga wandelen! Met een paraplu in de hand en de juiste kledij, kan een wandeling in de regen nog zo veel voldoening geven. Wanneer iedereen binnen schuilt voor de regen, kan jij in alle rust genieten van jouw wandeling. Laat je zorgen mee met de regen wegspoelen en geniet van de geur en het geluid van regen. Wil je jouw wandeling wat actiever maken? Doe een regendansje of spring hier en daar over de plassen die op jouw pad komen. Tot slot krijg je door naar buiten te gaan ook de nodige vitamine D binnen, wat goed is voor je humeur, je biologische klok én je algemene gezondheid.

Slecht weer kan dus geen excuus zijn om binnen te blijven! Als je ondertussen zin gekregen hebt in een ontspannende wandeling, kan je via deze test ontdekken welk #toerke er het best bij je past!

“Is dat wel zo gezond met die luchtvervuiling?”

Ja! In grote steden is de luchtvervuiling misschien wat erger dan op het platteland, maar dan nog zou frisse lucht tot je basis-gezondheidspakket moeten behoren. Bovendien is een luchtje scheppen sowieso gezonder dan binnen blijven, want de luchtkwaliteit binnenshuis kan soms een stuk slechter zijn dan je denkt. Denk maar eens aan wat er allemaal gebeurt in huis: we koken er, steken kaarsen aan, er leven huisdieren,… Die mix van geuren, stoffen en bacteriën kan voor verschillende gezondheidsklachten zorgen. De uitbraak van het nieuwe virus heeft trouwens een positieve impact gehad op onze luchtkwaliteit.

“Ik moet de laatste aflevering van die Netflix-serie nog zien”

Toegegeven, we bingewatchen allemaal wel eens graag, maar die laatste aflevering loopt heus niet weg. Je hebt nog alle tijd van de wereld om die op een later moment te bekijken. Wat wel schaars is, is zonlicht. Dat zonlicht zorgt er juist voor dat we een beter humeur hebben en ons niet teneergeslagen voelen. Dus moeten we elke kans die we krijgen benutten om even een frisse neus te halen.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…