Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

5 emotionele fases die iedereen doormaakt tijdens het afvallen

Olivier
2 min read

Het verliezen van een paar kilo’s is fysiek natuurlijk zwaar. Je moet letten op je voeding en tegelijkertijd ben je intens aan het sporten. Maar ook voor je mentale gesteldheid is dit zwaar!

Je emoties zullen schommelen en dat is geen fijn gevoel. Je bent niet alleen, iedereen maakt dit mee. Daarom in dit artikel 5 emotionele fases die iedereen doormaakt tijdens het afvallen.

Honeymoon-fase

Tijdens de eerste fase van het afvallen zullen de kilo’s eraf vliegen. Maar net als tijdens het zogeheten ‘honeymoon-stadium’ in een relatie, zal deze fase in het afvallen ook niet voor altijd duren. Bereid jezelf er dus op voor dat het niet altijd zo hard zou gaan als op het begin!

Frustratie-fase

Na de eerste paar weken ervaar je dat het afvallen opeens minder snel gaat. Soms kan het voorkomen dat je zelfs helemaal geen vooruitgang boekt. 1 voordeel: iedereen ervaart dit! Focus je op je gezondheid en je zal vanzelf weer gewicht gaan verliezen.

Acceptatie-fase

In deze fase zal je merken dat je eigenlijk heel erg tevreden bent met de prestaties die je tot nu toe hebt geleverd. Je weet dat je er nog niet bent, maar hebt er vertrouwen in dat je het tot het einde vol gaat houden. Afvallen is een marathon en geen sprint!

De ongeduldige-fase

Op dit moment zal je motivatie lichtelijk dalen. Je begint te beseffen dat je al maanden bezig bent en bent het ‘gezonde’ leven een beetje zat aan het worden. Probeer je hoofd erbij te houden en jezelf haalbare doelen te stellen per dag. Het stellen van kleine doelen zal ervoor zorgen dat je gemotiveerd blijft. You can do it!

De angstige-fase

Wanneer je al een flink aantal kilo’s hebt verloren zal je deze fase zeker herkennen. Je bent erg veranderd in je uiterlijk en bent een beetje onzeker. Zullen mensen je nog wel leuk vinden? Probeer jezelf motiverend toe te spreken. Je buitenkant mag dan wel veranderd zijn, vanbinnen ben je nog steeds hetzelfde. Je kan trots op jezelf zijn!

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…