Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De 5 grootste fabels over calorieën

Bram
3 min read

Je doet zo je best om af te vallen en toch lijkt niets te helpen, herkenbaar? Je bent niet de enige! Er doen heel wat fabels over calorieën de ronde. Wij zetten de grootste fabels op een rij, zo is het voor eens en voor altijd duidelijk.

Fabel: je mag zoveel fruit eten als je wil

Jammer genoeg zitten er vrij veel calorieën in fruit. Dat komt door de suikers die van nature aanwezig zijn en fruit hun zoete smaak geven. Het wil gelukkig niet zeggen dat fruit ongezond is, je mag er alleen niet mee overdrijven. Een kiwi bevat bijvoorbeeld 50 calorieën, dat is evenveel als een koekje. Toch is het aan te raden om fruit te eten als tussendoortje. Het zit boordenvol vitaminen en het onderdrukt je hongergevoel.

Fabel: alle calorieën zijn hetzelfde

Sommige voedingsmiddelen zijn helemaal niet nuttig voor ons lichaam. Denk bijvoorbeeld aan chips, alcohol en snoep. Deze voedingsmiddelen bestaan uit ‘lege calorieën’. Ze zijn enorm calorierijk maar ze voeden je lichaam niet. Calorieën uit suiker werken anders dan calorieën uit vet. Hoewel een stukje cake en een portie gerookte zalm evenveel calorieën bevatten zal je van de cake dikker worden.

Fabel: van lightproducten ga je vermageren

Lightproducten bevatten 30% minder vet dan gewone producten. Goed zou je denken, minder calorieën! Helaas worden in lightproducten veel meer suikers gebruikt, dat is nodig om de smaak en textuur lekker te houden. Lightproducten bevatten misschien wel minder calorieën, ze zitten boordevol suikers. Je lichaam zal sneller vet opslaan door al die suikers. Kies voor gewone voedingsmiddelen, al die bewerkte light voeding is echt niet gezonder en je bespaart er een hoop geld mee uit.

Fabel: mannen mogen meer eten dan vrouwen

Mannen mogen dagelijks 2500 calorieën eten terwijl vrouwen het moeten doen met 2000, niet eerlijk zou je denken. Dit mag je gerust met een korreltje zout nemen. Je calorie inname is afhankelijk van je leeftijd, gewicht, lichaamsbouw en energiebehoefte. Een jonge sportieve vrouw zal bijvoorbeeld meer mogen eten dan een kleinere oude man met een zittend beroep. Reken daarom zelf uit hoeveel je mag eten en baseer je niet te veel op de richtlijnen.

Fabel: als je stilzit verbrand je geen calorieën

Ook als we stilzitten heeft ons lichaam calorieën nodig om te functioneren. We ademen, denken en onze organen werken. Zelfs als je de hele dag stilzit verbruik je al snel 1000 calorieën!

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…